"A helytállás szimbólumai voltak"

2017. Október 9.

Irodalmi összeállítás és kórusok szolgálatai tették ünnepélyesebbé az érmihályfalvi megemlékezést, melyen az aradi vértanúk áldozata előtt tisztelegtek.

 

Az október 6-i megemlékezést idén, kivételesen, október 7-én tartották meg Érmihályfalván, ám nem tértek el attól a hagyománytól, hogy a római katolikus templomban tartott ökumenikus gyászmisén emlékeztek az aradi vértanúk áldozatára. Bogdán István plébános prédikációjában kiemelte: a vértanúk vallásos, hívő emberek voltak, hitük segítségével fogadták el, amit sorsuk rájuk mért. Amint a tábornokok élete is csupa küzdelem volt, úgy a mienk is az manapság, ha nem is olyan formában, amihez szükségünk van a bátorításra, arra, hogy Isten országát keressük, harcainkban pedig ne legyünk gyengék, hanem bizakodóak, biztatott a tisztelendő.

Balázsné Kiss Csilla tiszteletes asszony egyebek mellett feltette a kérdést: volt-e értelme a '48-as szabadságharcnak, ha nem érte el célját, a függetlenséget? Az igenlő választ az 1867-es kiegyezésben, az azt követő 50 évnyi fejlődésben látta, abban, hogy elindult a polgárosodás, magyar a magyar szövetségese lett. Azonban nem hozott békét a birodalomra a forradalom vezéregyéniségeinek kivégzése, akik a helytállás szimbólumai lettek, mondta a lelkész, hozzátéve: nekünk ma annyi jövőnk lesz, amennyi kitelik becsületünkből, elszántságunkból. 

A beszédek után kezdődött a kulturális műsor, melynek első részében a generációváltás közben lévő GGG Irodalmi Stúdió (Darabont Panna, Kelemen Hilda, Király Johanna, Molnár Boróka, Pap Kamilla, felkészítők Boros Emőke és Baghiu Mónika tanárnők) és a Móka színjátszó csoport tagjainak (Geszti Ivett, Keresztesi Judit, Szabó János, Kecskés Zoltán) közös műsorát láthattuk. A verses-zenés összeállítást (legalábbis alulírott részéről) az a várakozás előzte meg, hogy a GGG-sek milyen modern, de a hagyományosba jól illeszkedő hangzással rukkolnak ki, hiszen ezt már megszokhattuk tőlük az utóbbi évek megemlékezésein. Idén sem kellett csalódni: a Vigyázz a madárra című dalt is énekelték, melyet eredetileg Révész Sándor (Piramis) utóbb Rúzsa Magdi slágereként szerettünk/szeretünk. A gyászmisén közreműködött a házigazda egyházközség Jubilate Deo kórusa, énekszámait a mise szertartásába ágyazva előadva, illetve a Veres László Zsolt Városi Kórus, az oltár előtt felsorakozva. Végezetül a két kórus egyesítette (hang)erejét, közösen előadva a Rabszolgák kórusának dalát (Verdi: Nabucco), mely méltó befejezése volt a megemlékezésnek.

  (Bihari Napló)


További cikkek

Véradás október 12-én

2017. Október 9.

Csütörtökön újabb véradási akció lesz.

Kerékpáron fedezték fel az Érmelléket

2017. Október 10.

Mintegy hetvenen vettek részt a "Fedezd fel Bihar megyét kerékpáron" projekt hét végén tartott túráján, mely az Érmihályfalva - Gálospetri - Ottomány - Szalacs - Érmihályfalva útvonalon zajlott, nagyjából 46 kilométeren.

Szaladtunk a sárga mezes szalontaiak után...

A hátrány neve: hazai pálya

2017. Október 9.

A szurkolók ismét csalódottan, ám korántsem csendben távoztak a Praszler stadionból...

Áramszünet négy napon

2017. Október 6.

A jövő héten az alábbi napokon és helyeken várható áramszünet.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: