A stressz nem elkerülhető, de kezelhető

2019. Április 11.

Érdekes értekezéssel gazdagított istentiszteletre került sor vasárnap délben Érsemjénben, mely érmihályfalviakat is vonzott a hallgatóság soraiba: dr. Balla Annamária klinikai pszichológus Létezik-e stresszmentes élet? címmel tartott előadást.

Dr. Balla Annamária pszichológus és Csáki Márta lelkész

Dr. Balla Annamária pszichológus és Csáki Márta lelkész

Szinte minden ülőhely foglalt volt a református templomban, ahol Csáki Márta tiszteletes asszony köszöntötte a megjelenteket és igehirdetésében kapcsolódott a meghirdetett előadáshoz: Máté evangéliumából és Pál apostolnak a filippibeliekhez írt leveléből idézett: "Ne aggodalmaskodjatok tehát a holnap felől; mert a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől. Elég minden napnak a maga baja." A lelkész szerint az aggodalmaskodás "egy ősi bűn" és az Úr iránti bizalmatlanság jele. A Szentírás sok helyen óva int az aggodalmaskodástól, ami tönkreteszi a jelent, helyette imádkozni kell, mondta, hozzáfűzve: ha az aggodalmaskodás imába vezet, akkor az megnyugvást hoz, ha nyugtalanságba, akkor romlás a vége. Dr. Balla Annamária Amerikából hazatértében vállalta az érsemjéni előadását, melynek témája, ahogyan fogalmazott: "még a csapból is folyik". Elöljáróban elmondta, hogy családjában keresztény nevelést kapott és magát keresztény pszichológusnak tartja, aki a Szentírást és a tudományt szorosan összefonódásban látja. A Szentírás nem úgynevezett szakkönyv, ám amiket a tudomány felfedez, azokról már mindről ír, fejtette ki, és aki az előadás címe alapján valami váratlanra várt, az csalódott, hiszen már az elején kijelentette: stresszmentes élet nincs. Később azért árnyalta a képet, sok vetületét felvázolva. Onnan indultunk, hogy a stressz fogalmának megalkotója, Selye János belgyógyász-vegyész felfedezte, hogy a lelki nyomás a testen is változásokat okoz. A test védekező mechanizmust indít, kialakul az "üss vagy fuss" (agresszivitás vagy menekülés) szindróma, ami kihat például az érzelmekre: nyugtalanság, zaklatottság, szorongás, félelem, kényszeres gondolatok, álmatlanság, stb. 
Az előadó a tudományos megállapítások mellett azokhoz kapcsolódó bibliai idézeteket is felolvasott, mintegy visszautalva a lelkész által már idézett igére is, megállapítva, hogy senki nem kap olyan próbatételt, ami meghaladja erejét. Ha nem létezik stresszmentes élet, akkor mégis mit lehet tenni? Az előadó a kiutat az egészséges, megfontolt táplálkozásban és a rendezett életvitelben, gondolatokban látta, melyek által "nem válik veszélytelenné, de kezelhető lesz az életünk". A közel egy órás előadás végén, tekintetbe véve az elhangzottakat, egy enyhe stresszhelyzetnek is nevezhető szituáció alakult ki: a lelkész megszólította a hallgatóságot, hogy tegyenek fel kérdéseket (értsd: a nyilvános megszólalás is kiválthat szorongást). Ezt enyhítendő ő maga jó példával járt elől, majd többen is megszólaltak, és jellemzően az életvitelükben beállt változásra kerestek magyarázatot illetve megoldási lehetőséget. Az összejövetel végén Csáki Márta, miközben megköszönte a vendégnek az előadást, elmondta: arra annak nyomán került sor, hogy a gyülekezete tagjaival beszélgetve megállapította, sokaknak vannak a témába vágó gondjai. Az alkalomnak folytatást is terveznek, amire ősszel kerülhet sor, a témára pedig maguk az egyházközség tagjai tehetnek javaslatokat, akár szóban, vagy aki kerülni akarja az ezzel járó stresszt, az akár névtelenül is, ötletét leírva, a papírt pedig perselybe dobva.


További cikkek

Második hely Szentjobbról

2019. Április 11.

Sakkversenyt tartottak, Barátság Kupa elnevezéssel.

Bátrak Ligája – Rákóczi Kupa

2019. Április 12.

A Zelk Zoltán Általános Iskola csapata 5. helyet szerzett Berettyóújfaluban, a Honvédelmi Sportszövetség szervezte Bátrak Ligája - Rákóczi Kupa elnevezésű versenyen.

Háromszáz fát ültettek el

2019. Április 11.

Az ANL- és szociális lakások mellett illetve a százholdi focipályánál.

Mesterségekről tanultak az óvodások

2019. Április 10.

A gyerekek fel is kerestek munkahelyeket.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
Hosted by: