A vasútról röviden - a kezdetek

2019. Március 22.

Mi volt az első vasúti kocsik oldalára írva, melyek áthaladtak Érmihályfalván? Ez is kiderül Kovács Rozáliának a helyi vasúti közlekedés kezdeteiről szóló írásból.

 

Az 1867-es kiegyezést követően az akkori hatalom, új rendeleteket hozva, megkezdte a Magyar Északkeleti Vasút megépítését Debrecen és Máramarossziget között. A mihályfalvi állomásra 1871. június 25-én gördült be az első szerelvény, maga az átadás több mint fél évig késett: 1871. június 25-én lett megnyitva a Debrecen - Nagykároly szakasz, a többi pedig még később.1887.július 2-án a Biharpüspöki - Érmihályfalva vonal (59 km) is megnyílt.

„A vasút nagy jelentőséggel bírt a település életében, ugyanis munkalehetőséggel járt már az építkezés is. Az országos forgalomba való bekerüléssel a nehezen értékesíthető terményei is piacképesekké váltak. A vasúti csomópontként szolgáló település nagy vonzerővel bírt a századfordulón. Megkezdődött a Nagykároly-vidéki sváb iparosok és a galíciai zsidó kereskedők beáramlása is.”

„1871. június 25-én ment át az első vonat az itteni állomáson. A vasút kocsijai M.E.K.V. (Magyar Északkeleti Vasút) betűkkel voltak jelezve. Az akkori pénzügyminiszter Lónyai Menyhért volt, s bizony a többet tudók a vasút betűit úgy olvasták, hogy Menyus Épített Kedvére Vasutat. Találóbb volt azonban az, hogy Minden Érkezésnél Késedelmező Vonat” – olvassuk az 1934-es Érmihályfalvi Évkönyvben, ahol ezt írják tovább:

„Az állomáson abban az időben két tisztviselő volt, kik közül az egyik a raktárt kezelte, a másik az állomás vezetést látta el s a beérkező vonatok 20 – 30 percig álltak az állomásban, úgy, hogy aki innen Szigetre ment, annak az utazás éppen egy egész napjába került.”

A vasútvonal felavatásának 125. évfordulóján emléktáblát helyeztek el Nyírábrány község vasútállomásának falán. Az átutazók a következőt olvashatják: „125 éves a Debrecen-Nagykároly vasútvonal 1871-1996.”

              Kovács Rozália

       Könyvészet:

Emlékül, Szilágyi Andrea: Érmihályfalva története a 19. században és a 20. század elején 178. oldal.

Érmihályfalva Évkönyv 1934, Érmihályfalva történelme a jelenkorban, írta Veritas

Rencz Csaba: A vasúti közlekedés kezdetei Érmihályfalván, Bihari Napló 1999. szeptember 11.További cikkek

Kinizsi Pál - ábrázolások

Kinizsi Pál hadvezér, és Kenéz

2019. Május 3.

"Régi írások azért hívják a községet KINIZ-nek és csak utóbb változott a község neve Érkenézzé." Az állítólag nem messze született Kinizsi Pál alakját idézi meg Kovács Rozália helytörténész.

Nagy Zoltán és sírja Budapesten, a Kerepesi úti temetőben

"Emlékeknek száll hattyúfellege..."

2019. Május 10.

135 éve született Nagy Zoltán költő (1884. május 15. – 1945. július 4.), akire Kovács Rozália helytörténész emlékezik, felidézve egy versét is.

„A Johann-féle szabóműhely ismert és elismert volt a településen"

2019. Január 25.

Bár nem városunkban született, életét itt élte le, itt dolgozott, mindenki által tisztelt, megbecsült polgára volt a településnek. Johann Mihály férfiszabó-mester (1895-1961) alakját Kovács Rozália helytörténész idézi fel.

„Egy kovácsműhelyből tűz támadván...”

2019. Január 18.

Kovács Rozália helytörténész egy olyan levelet oszt meg velünk, melyben egy 1803-ban a Kopasz utcán volt tűzesetről számolnak be.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
Hosted by: