“Aki olvassa e sorokat, érti, miről van szó”

“Aki olvassa e sorokat, érti, miről van szó”
2017. November 17.
Hetedik kötetét, ebből az ötödik verseskötetét mutatta be az érdeklődőknek csütörtök este Szilágyi Ferenc Hubart a könyvtárban.
/vlm/Image/Show/84/

Két évvel és két hónappal a negyedik (Fénnyel írt sorok című) megjelenése után már az ötödik verseskötetet is az olvasói asztalára tette Szilágyi Ferenc Hubart: az “E földet bízta rád apád” című kötet bemutatója csütörtök este volt a Máté Imre Városi Könyvtárban.

A mintegy harminc érdeklődőt Szabó János köszöntötte, mindjárt pontosítva is, hogy a szerzőnek a költeményeit tartalmazó, immár öt kötetet mellett van két prózai is, tehát egy hét önálló kötetes szerzőt tisztelhetünk. Hozzátette: egy “termékeny” költőről van szó, ami pedig a most megjelent kötetet illeti, rendhagyó, hogy a cím nem egy vers címe is egyben, hanem egy költemény egy sora.

A továbbiakban Varga Tibor költő, esztéta, az Élő Magyar Líra Csarnoka című internetes irodalmi lap egyik főszerkesztő-helyettese (a másik főszerkesztő-helyettes Szilágyi Ferenc Hubart) kapott szót, aki a kötet előszavát is jegyzi. Magáról a kötetről kevés szót ejtett, inkább felelevenítette, miként találkozott először “Valea lui Mihai” nevével, a nevezett portálról pedig elmondta, hogy olyanoktól fogadnak verseket, akik tanulni akarnak olyan költőktől, akik már tudják, mi a költészet. De hogy mi is a költészet, azt így fogalmazta meg: olyan szavak gyűjtőhelye, melyek többet jelentenek önmaguknál. A portál pedig lehetőséget ad vitatkozásra, véleményalkotásra, elemzésre és az is megesik, hogy egy-egy költemény publikálását elutasítják.

Újra Szabó János vette át a szót, kifejtve: a most megjelent kötetben, ahogyan a korábbiakban is, jelen van a szülőföldhöz és a nemzethez való ragaszkodás témája, a szerelmi líra, de a humor is. Ezekből mindjárt ízelítőt is kaptunk, hiszen a Móka színjátszó csoport tagjai – Boros Emőke, Geszti Ivett, Keresztesi Judit, Boros József, Szabó János – minden témakört érintve fel is olvastak a versekből.

“Én olyan költő vagyok, aki nevén nevezi a dolgokat, nem szeretek rejtvényeket feladni, aki ilyeneket akar olvasni, az vegyen rejtvényújságot” – fogalmazott a maga során Szilágyi Ferenc Hubart.

A hozzászólások rendjén a gratulációké volt a főszerep, a szerző köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették újabb kötetet megjelenését, majd “egyik ars poeticájaként” felolvasta a “Magyar költő dala” című versét. Hogy ez miként szól, azt mindazok el is olvashatták akár már a helyszínen is, akik megvásárolták a kiadványt, amit természetesen dedikált a szerző (akitől a továbbiakban be lehet szerezni a kötetet).

Keresés