Államfőválasztás: gyakorlati tudnivalók a szavazásról

2019. November 8.

Vasárnap zajlik le Romániában az államfőválasztás első fordulója. A szavazási eljárás legfontosabb gyakorlati tudnivalói.

 

A szavazás reggel hét órakor kezdődik, és este kilenc órakor fejeződik be. A kilenc órakor már sorban álló szavazók legkésőbb 23.59-ig voksolhatnak. Szavazni csak személyazonossági okmánnyal lehet. A Romániában szavazók esetén a személyazonossági okmány alatt a személyazonossági kártyát, elektronikus személyazonossági kártyát, ideiglenes személyazonossági kártyát, a személyazonossági igazolványt vagy a diplomáciai, illetve szolgálati útlevet kell érteni, a katonai iskolák tanulói esetében pedig a katonai szolgálati könyvet. Külföldön útlevéllel, elektronikus, illetve ideiglenes útlevéllel is lehet szavazni.

Hol szavazunk?

Általános szabály, hogy mindenki abban a szavazókörzetben voksol, ahova a lakcíme alapján tartozik. Ha valaki a választás napján nincs otthon, de azért abban a közigazgatási egységben tartózkodik, ahova a lakcíme is szól, akkor csak abban a szavazókörzetben szavazhat, ahova a lakcíme alapján tartozik. Tehát ha például egy székelyhídi illetőségű személy a választás napján Kágyán tartózkodik, akkor haza kell menjen Székelyhídra. Ezzel szemben, ha a polgár más közigazgatási egységben tartózkodik – például egy érmihályfalvi Székelyhídon, egy váradi Kolozsváron stb. – akkor a polgár a tartózkodása helyén lévő bármelyik körzetben szavazhat. Ez esetben pótlistára veszik fel a szóban forgó személyt. A voksolás menetét felügyelő személyek – elnök, alelnök, tagok, biztonsági személyzet – ott szavaznak, ahol szolgálatot teljesítenek.

Mozgóurna

A mozgóurnás szavazáshoz az igénylő nevében bárki benyújthat kérvényt, amihez csatolni kell bármilyen dokumentumot, ami a kérvényező mozgásképtelenségét igazolja. A kérvényt a szavazás előtt egy nappal, szombaton este 18–20 óra között kell elvinni abba a körzetbe, ahol a szavazni szándékozó tartózkodik. Tehát nem ahhoz a körzethez kell benyújtani a kérvényt, amelyhez a mozgóurnát igénylő a lakcíme alapján tartozik – kivéve persze, ha a polgár otthon tartózkodik, mert akkor nyilván abba a szavazókörzetbe viszik a kérvényt, ahol a polgár amúgy is szavazna. Ha azonban családtagoknál, rokonoknál, ismerősöknél stb. tartózkodik a kérvényező, akkor a tartózkodási helyhez legközelebbi szavazókörzethez kell benyújtani a kérvényt, lévén, hogy a szavazókörzetek mozgóurnáit nem lehet használni más körzetekben. Egyébként a kérvényben szerepelnie kell annak is, hogy hol lakik a polgár, és annak is, hogy hova kéri a mozgóurnát. Az a mozgásképtelen személy, aki otthon tartózkodik, az az állandó választási listán, aki máshol tartózkodik, pótlistán szavaz. A kórházakhoz, a fegyintézetekhez általában két, ezekhez az intézményekhez közeli szavazókörzetet rendelnek hozzá, tehát a mozgóurnára vonatkozó kérelmet ezekhez kell majd benyújtani.

Tizennégy államfőjelölt közül választhatunk

Amikor belép a szavazókörzetbe, a választópolgár bemutatja személyazonossági okmányát a választási iroda számítógép-kezelőjének, aki a személyi szám alapján ellenőrzi, hogy a polgár teljesíti-e a törvényes feltételeket ahhoz, hogy az illető szavazókörzetnél voksoljon. Ezzel a rendszerrel fogják kiszűrni azokat, akik esetleg többször is próbálkoznának azzal, hogy leadják szavazatukat. A dokumentum ellenőrzése után a szavazóbiztos aláíratja a választóval az állandó választói névjegyzéket vagy a pótjegyzéket, átad neki egy szavazólapot és a „VOTAT” feliratú pecsétet. Ha valamilyen megalapozott okból kifolyólag a választó nem tudja aláírni a jegyzéket, akkor a választási iroda elnöke jegyzi fel a névjegyzékbe, és egy másik taggal együtt aláírja a bejegyzést. A választópolgáron kívül tilos minden más személy jelenléte a szavazófülkében. Az a személy, aki a szavazókörzeti választási iroda elnöke által megállapított, megalapozott okokból nem képes egyedül voksolni, segítségül hívhat a szavazófülkébe egy általa kiválasztott személyt, de ez a személy nem lehet sem a választási iroda tagja, sem megfigyelő.

Hogyan pecsételjünk?

Tizennégy államfőjelölt közül választhatunk vasárnap. A szavazópolgár a pecsétet abba a négyzetbe kell üsse, amelyben az általa preferált politikus neve és logója szerepel. Az nem baj, ha a pecsét egy része kívül esik a négyzeten, sőt az sem, ha csak kívülről érinti azt. Érvényes marad a szavazat akkor is, ha a szavazólap összehajtásakor a pecsét átüt a papíron egy másik jelölt négyzetébe is, mert ez esetben tükörben látszik a VOTAT felirat, tehát könnyen megállapítható, hogy mi volt a választói szándék. Akkor is érvényes a szavazat, ha a választó több pecsétet üt a jelöltre, és akkor is, ha a jelölt négyzetébe is üt pecsétet és a négyzeten kívülre is az üres felületre. Érvényes a szavazat akkor is, ha a polgár összefirkálja a szavazólapot, ha ezzel együtt a pecsétet egyetlen jelöltre üti rá. Alapszabály, hogy a szavazat csak akkor nem érvényes, ha nem állapítható meg egyértelműen a választói szándék: azaz ha a pecsétet a négyzeteken kívülre ütötték úgy, hogy az még csak nem is érinti egyetlen jelölt négyzetét sem, vagy ha a szavazólapon egynél több jelöltre is pecsétet nyomott a polgár. A választópolgár egyetlenegyszer kérheti, hogy cseréljék ki a szavazólapját, amennyiben hibásan pecsételte le a szavazólapot, és csakis még azelőtt, hogy bedobta volna azt az urnába. A kérést a szavazókörzet elnöke kell jóváhagyja. Voksolás után a választó összehajtja a szavazólapokat és behelyezi az urnába, ügyelve arra, hogy az ne nyíljon ki. A szavazáshoz kapott pecsétet a polgár vissza kell adja a szavazóbiztosnak. A voksolás utolsó részeként a szavazóbiztos rányomja a pecsétet a személyazonossági okmányra, feltüntetve a választás dátumát is, vagy pedig a „VOTAT” szöveg és a szavazás dátumát tartalmazó öntapadó bélyeg kerül erre.

Szavazás külföldön

A külföldi szavazókörzetekben három napig tart az államelnök-választás. A külföldön tartózkodó román állampolgárok a külképviseleteken és az erre a célra létesített szavazókörzetekben szavazhatnak. A szavazás külföldön pénteken helyi idő szerint 12 órakor kezdődik, és 21 óráig tart, szombaton és vasárnap pedig reggel 7 és este 9 között tart.

   (erdon.ro)További cikkek

Kevesebben szavaztak, mint öt éve

2019. November 11.

Kevesebben szavaztak vasárnap, mint az öt évvel ezelőtti államfőválasztás első fordulójában. Részletes adatok szavazókörzetenként, jelöltekként.

Vendéggyőzelem az érmelléki rangadón

2019. November 11.

Elhoztuk Székelyhídról a három pontot, az őszi második "érmelléki rangadót" is megnyerve. A következő, szombati haza találkozón adománygyűjtést tart a csapat.

Fotó: Facebook/Kicsi Noel SMA 1

Túlvan az első kezelésen Noel

2019. November 8.

Csütörtökön megkapta az első kezelést az érkörtvélyesi Ölyüs Noel, és a körülményekhez képest jól van, tudtuk meg édesanyjától.

Szilveszter 2019

2019. November 8.

Máris lehet jelentkezni az idei óévbúcsúztató bulira.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
Hosted by: