Amikor "Drakula" Érmihályfalván járt

2018. Május 11.

A világ minden táján ismert Drakula film főszereplője, Lugosi Béla Érmihályfalván is fellépett, még debreceni színészként. Kovács Rozália helytörténésztől tudjuk meg a részleteket.

 

 Egy 1909-ből való színházi plakát adja tudtunkra, hogy Érmihályfalván, a Nemzeti Szálloda  termében Művészi-estélyt  rendeztek. Ezen többek között a  II. Hajótörés monológot és A gyújtogató dráma vizsgálóbírójának szerepét Lugosi Béla, a debreceni színház  művésze  adta elő.
Lugosi Béla az a színész, aki 1931-ben a Drakula film főszerepét játszotta, mely számára a nemzetközi ismertséget, világsikert hozott, nevét ma is ismerjük.
Lugosi Béla 1882. október 20-án született Lugoson, 12 évesen abbahagyta iskolai tanulmányait, elköltözött hazulról, alkalmi munkákat vállalt, így tartotta fenn magát.
Színészi karrierje az 1910-es években Temesváron kezdődött, majd  Szeged, a Magyar Színház,a  Király Színház, a Palota Színház, a Nemzeti Színház következett. 1919-ben  a színész-szakszervezetben vállalt szerepéért, tevékenységéért, politikai állásfoglalása miatt emigrálnia kellett. Bécs, Berlin, majd az Egyesült Államok voltak életének, színházi szerepeinek állomásai. Angol nyelven vállalt szerepeket különböző színházakban. 1927-től a Drakula színházi előadásai következnek, ezt a darabot több mint 500-szor játszották sikerrel.
Lugosi Béla legnagyobb sikere az 1931-ben forgatott Drakula film főszerepe, a filmet a világon mindenhol ismerik, világsiker lett. Később is csak horror filmekben szerepelt.
1956. augusztus 16-án halt meg. 

 (Az információért köszönet a budapesti Ábrányi Józsefnek)További cikkek

Bernáth Gedeon

Egy táncmulatság, egy párbaj és egy kard története a 19. századból

2018. Június 1.

Hogyan került Garibaldi egyik kardja az érmihályfalvi Bernáth Gedeon tulajdonába? Ezt is megtudjuk Kovács Rozália írásából.

Mátray Árpád, az I. világháború egyik hősi halottja

2018. Június 15.

Mátray Árpád az I. népfelkelő huszárezred I. századának főhadnagya volt, hősi halált halt az első világháborúban. Kovács Rozália helytörténész írása.

120 éve született Fekete Károly festőművész

2018. Március 29.

A PBMET tavaszi konferenciáján hangzott el Kovács Rozália helytörténész előadása Fekete Károly festőművészről, aki 120 évvel ezelőtt született. Alább az előadás szövege olvasható.

Szak és tudományos előadások is voltak az Iparos Otthon mozijában

Mese az első moziról

2018. Március 23.

"Az Országos Közművelődési Tanács értesítette Érmihályfalva elöljáróságát, hogy mozgófényképelőadásokat fog tartani. Minden este a híres PATHÉ cég remek filmjei kerülnek bemutatásra." Kovács Rozália helytörténésztől azt is megtudjuk, melyek voltak az első filmek az első moziban, ahova már esti villanyfényben lehetett elmenni.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
Hosted by: