Asszisztensek találkozója, világnapjuk alkalmából

2015. Május 9.

A városban élő 41 - aktív és nyugdíjas - orvosi asszisztens és betegápoló közül 18 volt jelen azon a találkozón, melyet a Pro Humanitas Egyesület szervezett pénteken késő délután, a nevezettek világnapja alkalmából.

Köszönet jár mindenkinek, aki ebben a felemelő, de nehéz szolgálatban részt vesz

Köszönet jár mindenkinek, aki ebben a felemelő, de nehéz szolgálatban részt vesz

Május 12-én tartják világszerte az ápolók, orvosi asszisztensek nemzetközi napját annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született a brit Florence Nightingale (1820 - 1910), az ápolóképzés kiemelkedő alakja. Az 1853–56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt. "Az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt" – fogalmazta meg Florence Nightingale, aki nemcsak a betegápolás etikai alapjait teremtette meg, de küzdött az ápolói hivatás képviselőinek anyagi és erkölcsi elismeréséért is.
A Máté Imre Városi Könyvtár galériájában megtartott eseményen megjelenteket Csűri József, az Egészségügyi-Szociális Központ igazgatója, a Pro Humanitas Egyesület elnöke köszöntötte. "Az asszisztensek ünnepén megköszönjük azok áldozatos munkáját, akik ezt a hivatást választották és ki is tartanak mellette. Manapság sem kevés a kiszolgáltatott, a segítséget igénylő ember, aki nem vágyik másra, csak egy kedves mosolyú nővérre, aki fogja a kezét, aki mond egy biztató szót. Köszönet jár mindenkinek, aki ebben a felemelő, de nehéz szolgálatban részt vesz", mondta az egyesületi elnök.
Akik ezt a szolgálatot végzik, azoknak legalább olyan, sőt, bensőségesebb kapcsolatuk van a betegekkel, és talán a "nővér" kifejezés is erre a közvetlen kapcsolatra utal, vélte köszöntőjében Nyakó József. A polgármester kifejtette: ez is egy olyan hivatás, melyből nem lehet meggazdagodni, miközben az asszisztenstől, a betegápolótól manapság már elvárják, hogy informatikus, sőt, menedzser is legyen egy személyben. Munkájukra egyre nagyobb szükség van, hiszen a fiatalok elvándorlásával mind több szülő szorul segítségre, intézményesített ápolásra - utóbbi hálózatának fejlesztésére kellene nagyobb figyelmet fordítson az állam, tette hozzá a polgármester.
Az összejövetel ötletgazdája Karsai Attila alpolgármester volt, aki felelevenítette a Pro Humanitas létrejöttét, céljait, az egészségügyi intézmények évekkel korábbi meg- és átszervezésének körülményeit. Véleménye szerint az asszisztensek és betegápolók nem csak megérdemlik a köszönetet, de kötelességünk is elismerni munkájukat - ennek jegyében egy-egy szál szegfűt adott át a hölgyeknek.
A találkozó ezután mini-konferenciává változott, hiszen előre megbeszéltek szerint az orvosi és a szociális ágazatban dolgozók képviselői mutatták be röviden munkájukat, munkahelyüket, a következő sorrendben:
- az Egészségügyi-Szociális Központot Papp Márta és Berei Ildikó;
- az Egészségügyi Központot Balázs Erzsébet;
- a háziorvosi ellátást Kis Andrea;
- a Medorest klinikát Kecskés Andrea;
- a bölcsődét Torda Csilla
- az ARA cipőgyár orvosi ellátását Cristea Katalin;
- a Városháza szociális részlegét Bilatiu Anikó.
Már a bemutatók alatt is nagyon jó, oldott hangulat alakult ki, majd az azt követő beszélgetés alatt is érződött a kívülállónak is, hogy a "szakmabeliek" fél szavakból is értik egymást, értik egymás gondjait - melyek valójában közös gondok.
A találkozó meglepetéssel zárult: a szervezők hidegtálas vacsorával vendégelték meg a megjelenteket. Mint elhangzott, ezt az első asszisztens-találkozót hagyományteremtőnek szánták, a következő években rendszeresen megtartják, remélhetőleg még nagyobb érdeklődés mellett.


További cikkek

Kowalsky meg a Vega a Szabadság Feszten

2015. Május 9.

A július 9-12. között Margittán megtartandó Szabadság Feszt egyik sztárvendége KOWALSKY MEG A VEGA. A méltán népszerű fesztiválzenekar élő koncertjére július 10-én, pénteken este kerül sor.

A vidámpark első kocsija már megérkezett

Négy nap múlva "nyílik" az akác

2015. Május 10.

Nyitják virágaikat az akácfák, megjelent a műsorfüzet is: csütörtökön kezdődik a XXIII. Nyíló Akác Napok fesztivál.

A hétvégére várható időjárás

2015. Május 8.

A hétvége időjárása címszavakban: vasárnap a kora délutáni órákig tökéletes kirándulóidő várható.

A dobogón Furău Madeleine (I.),  Rézműves Krisztofer (II.) és Kupás László (III.)

Futóverseny-helyezések Nagyváradról

2015. Május 8.

A középiskola diákjai futóversenyen vettek részt a napokban Nagyváradon, és ha már ott voltak, több kategóriában dobogóra is álltak.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
Hosted by: