Automatikusan megtakarítási számlákat kapnak a kiskorúak

2019. Január 7.

Automatikusan megtakarítási számlát nyit az állam a kiskorúak számára egy decemberben életbe lépett kormányrendelet értelmében.

 

A Junior Centenar nevet viselő megtakarítási számlák az államkincstár fiókjaiban nyílnak, és évi minimum 1200 lejes letét esetén 600 lejes prémiummal járnak az állam részéről.  A Junior Centenar számlákat a gyermek nevére nyitják az államkincstárban, anélkül, hogy a kiskorú valamelyik szülőjének vagy gyámjának kérvényeznie kellene ezt.

A 2018/104-es sürgősségi kormányrendelet december 4-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Ennek értelmében a Junior Centenar megtakarítási számlára bármikor elhelyezhet összeget lejben a tulajdonos törvényes képviselője vagy bárki más, átutalással, postai utalvánnyal vagy készpénzben valamely kincstári pénztárnál. A Junior Centenar számlán lévő összeg nem lehet tranzakció tárgya, nem ruházható át és nem használható garanciaként.

A jogszabály értelmében a kontó tulajdonosai 18 éves korukig évente 600 lejt kapnak az államtól, amennyiben abban az évben legalább 1200 lejt helyeztek el a számlán. Ha a letétbe helyezett összeg nem éri el az 1200 lejt, az állami prémium elmarad, de a számlán lévő összeg kamatozik. Az évi kamat ezen kontók esetében 3%. Az erre a számlára elhelyezett összeg nem haladhatja meg a 100.000 eurónak megfelelő lejt. Az állami gondozásban lévő gyerekek számára a munkaügyi és társadalmi igazságosságért felelős minisztérium költségvetéséből biztosítják az évi 1200 lejes letétet.

A Junior Centenar megtakarítási számláról a tulajdonos nagykorúságának elérése előtt csak abban az esetben vehető ki összeg, amennyiben ezt a kiskorú súlyos betegségének kezelésére kell fordítani.

  (erdon.ro)További cikkek

(Illusztráció)

Változtak az alkalmi napszámosokra vonatkozó szabályok

2019. Január 8.

Módosultak és kiegészültek az alkalmi napszámos munkavégzésre vonatkozó szabályok.

Nagyon hideg volt kedd reggel Erdélyben

2019. Január 8.

Szerdától valamelyest enyhül az idő.

Késnek a postai nyugdíjkézbesítések

2019. Január 7.

A késés oka, hogy az év első napjain szünetelt az ügyintézés.

Életkerék - 2018. December

2019. Január 4.

A december folyamán bejelentett újszülöttek, a házasságot kötött párok, és az eltávozottak névsora.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: