Az 1973-ban állított szökőkút rövid története

2018. Október 19.

Egy régi újságcikk őrzi az egykori szökőkút emlékét.

 

Sokan emlékezünk még arra a szökőkútra, mely a régi posta előtt volt felállítva, a 70-es évek elején. Kinek az ötlete alapján készítették és kik, azt nem lehetett tudni, de nem is igen érdekelt senkit, nem volt hosszú életű, „elmúlását” se sirattuk meg, nagyon csúnya volt.

"A »mű« váratlanul jelent meg Mihályfalván a posta előtt: szökőkút. Szökőkút a legújabb fajtából – amely cifra is meg bádog is, tarka is meg olcsó is…Tulipiros. Vízhányó… (Két szökőkút állott még, egy a parkban, mely egy nyarat működött, kettő az akkori cukrászda kerthelyiségében volt, 1972-ben született, néhány napig működött, ez volt a mihályfalvi »Trevi« az ifjúág 5 és 10 banisokat hajigált a »hervadása liliom hullás volt«.) Egyszer csak egy szép nyári napon kivirágzott a harmadik generáció – tulipán – pompában. Kacérkanyargósan és bádog-öntelten trónol azóta a posta előtt… Virult és fröcskölt – élt három hetet, három váltásban hol csorgott, hol csepegett, hol megállt…Tudomásukra hozom még azt is: a »Művet« eszi a rozsda.(Csak hadd egye.)”

A Szökőkút–parádé című cikk a Fáklya napilap 1973. december 7-i számában jelent meg, írta Szabó Zsigmond, Érmihályfalva.

Az újságcikk Czirják Emma tanárnő relikviái közül került elő, Szuhányi Katalin tanárnő használta fel 2018. júniusában egy leporellóban, amit a 45 éves érettségi találkozót ünneplő öregdiákoknak adott emlékül. Az újságcikk írója, Szabó Zsigmond, ennek az osztálynak volt jeles diákja.

2018-ban a városi parkban van szökőkút, lásd fentebb (fotó: Rencz Csaba) 

         Kovács RozáliaTovábbi cikkek

Bernáth Kálmán (1885),  felesége, Komáromy Jozefa és lányuk Bernáth Etelka (1882)

Bernáthfalvi Bernáth Kálmán és családja

2018. Október 26.

A bernáthfalvi Bernáth család egyik tagját, Bernáth Kálmánt mutatja be most előkerült fényképek, adatok felhasználásával Kovács Rozália helytörténész.

(Illusztráció)

„Egy kisleány története” az I. világháborúból

2018. November 2.

Nyéki Sándor érmihályfalvi lakost 1914. november 26-án sorozták be katonának. Fogságba esett, a rabság helyszíne Centó városa, ahol Kiskönyvébe írja le az eseményeket, történeteket, visszaemlékezéseit a családra, a hazai tájra. Ezek közül egyet Kovács Rozália helytörténész oszt meg velünk.

II. Lovass Dániel (1876-1936), III. Lovass Dániel (1919-1992), I. Lovass Dániel síremléke, a családi címer

A nemes Lovass család három Dániel keresztnevű tagjáról

2018. Október 12.

A Lovass családban három Lovass Dániel nevezetű úr is volt. Mindegyik Dánielnek meg volt a maga története, ezeket ismerteti Kovács Rozália helytörténész.

Szlávy Ferenc, Szlávy Ferencné és Szlávy Irén

Újabb képek, adatok a Szlávy családról

2018. Szeptember 27.

A Szlávy családról már tudtunk meg adatokat, ezeket most újabbakkal egészíti ki Kovács Rozália helytörténész.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
Hosted by: