Bihar megyeiek az agráripari csúcsrendezvényen

Bihar megyeiek az agráripari csúcsrendezvényen
2019. January 29.
"Szép vagy, mint egy új traktor", hangzik a vicces bók, amit talán nem minden hölgy tud értékelni. Pedig ha látták volna azokat az erőgépeket, melyeket nemrég mi láttunk egy budapesti kiállításon, megváltozhatna a véleményük.
/vlm/Image/Show/84/

Mintegy 120 Bihar megyei mezőgazda vett részt a januári munkaszüneti napon, 24-én a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) együttműködésének köszönhetően a budapesti Hungexpo Vásárközpontban január 23. és 26. között tartott AGROmashEXPO és AgárgépShown, mely Magyarország agráripari csúcsrendezvénye. Ezen közel 350 kiállító vonultatta fel a gépesítés – logisztika témakörébe tartozó termékeit, szolgáltatásait. Az RMGE Bihar megyei falugazdászai – Antal József (Székelyhíd és környéke), Béres Tibor Árpád (Szalárd és környéke), Huszár Antal (Margitta és környéke), Nagy László (Érmihályfalva és környéke), Horvát Péter (Szalonta és környéke) – szervezték meg az utazást (utóbbi kivételével maguk is a delegáció tagjai voltak). A résztvevőknek az utazás költségét az RMGE fedezte, a belépő is ingyenes volt, azt a NAK elnöke, Kocsy Béla biztosította.

A delegáció a kora reggeli órákban kelt útra és annak autóbuszai a megye több pontjáról indulva Budapesten találkoztak, a Hungexpo főbejáratánál. Míg a regisztráció zajlott, dr. Nagy Miklós, az RMGE Bihar megyei elnöke lapunknak elmondta: a szervezet és a NAK közötti jó együttműködés eredménye a teljes egészében ingyenes kiállításlátogatás, amit az RMGE-falugazdászok szerveztek meg, lehetőséget biztosítva az idősebb és fiatalabb gazdáknak egész Bihar megyéből az ismerkedésre, a tapasztalatszerzése és a legújabb technológiák, irányzatok megismerésére. A formaságok intézése percek alatt lezajlott, s máris nekivághattunk a több mint 4 órás barangolásnak, s bár ez az idő hosszúnak tűnik, mégsem volt elég a 40 ezer négyzetméteren kiállítottak hiánytalan szemrevételezéséhez. Ez volt a 37. AGROmashEXPO és a 9. AgárgépShow, a szervezők 2018-ban rekord számú látogatót jegyezhettek és idén is hasonlóra számítottak. Hogy ez számszerűen mit jelent, nem tudjuk, azt azonban tapasztaltuk, hogy a hatalmas területen megbecsülhetetlen fős tömeg nyüzsgött, hallottunk a magyaron kívül angol, német, román, szlovák és orosz (vagy ukrán) beszédet is. A delegáció tagjai a kapun belül szinte azonnal szétszóródtak, hogy belátásuk szerint derítsék fel a terepet. Volt, aki csak nézelődött, hogy többfelé eljusson, más szakmai beszélgetésekbe is bocsátkozott, bekalkulálva, hogy ezzel kevesebb standhoz jut el. A magunk részéről, mint szakmán kívüliek, inkább csak ámultunk, hiszen nem csak a már idézett szép traktorokat láttunk, de mindenféle gépeket, kiegészítőket, melyek egy részéről fogalmunk sincs, mire szolgálhat. És akkor még nem beszéltünk a forgalmazók melletti számtalan szolgáltatást kínálókról. Azt azonban laikusként is megfigyelhettük, hogy a kisebb-nagyobb cégek lehetőségeikhez mértem próbálták magukhoz csábítani a nézelődőket. Volt akinek csak a szokásos szóróanyagokra telt, míg a másik véglet a komplett színpadi show-műsor volt, szemrevaló táncoslányok produkciói között beszéltek a kombájnokról, ekékről, stb.

Volt, ahol a gyerekekre is gondoltak: kivetítéses játékban a szalmabálák között szaladgáló patkányokra kellett labdákat dobni, egy találat – egy pont. Gondoltak a megéhezőkre, megszomjazókra is, minden pavilonban volt legalább egy vendéglátóhely, nem beszélve az udvaron lévőkről, ahol sonka, kolbász, tepertő, bor, pálinka éppen úgy volt, mint hotdog, hamburger. Megjegyzendő, hogy készpénzt nem lehetett a kiállítás területén használni, a bejáratnál egy helyben érvényes bankkártyára lehetett bármely összeget elhelyezni, s azzal fizetni, az automatán megjelölve a 0% és 20% közötti borravaló lehetőségét is. Több kilométernyi sétával a lábakban és szórólapokkal megrakodva találkoztak aztán kora este az utazók újra a buszoknál, hogy a főváros csúcsforgalmából – melyhez derekasan hozzájárultak az expóról távozó járművek is – közel egy órás araszolással jussanak ki az autópályára. Rövidesen újra sokak érdeklődésére számot tartó kiállítás lesz a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban: február 7. és 10. között a 26. FeHoVa elnevezésű fegyver-, horgászati- és vadászati nemzetközi kiállítást tartják meg, mely a szervezők szerint a Kárpát-medence horgászainak, vadászainak és természetkedvelőinek legnagyobb és leghangulatosabb találkozója.

(Bihari Napló / Rencz Csaba)

(Alternatív tudósítás ITT.)

Keresés