Egy "Boldog Iskola" Érmihályfalván

2017. Október 11.

Havonta egy "boldogságóra" - így kezdődött. Aztán megkapták a Boldog Iskola címet. Török Erzsébet tanárnő boldogan elmondja, miről is van szó.

 

A boldogságóra fogalmával 2016 szeptemberében találkoztam először. Mivel nagyon fontosnak tartom a gyerekek lelki fejlődését, és szeretném, hogy boldog, testileg-lelkileg egészséges emberek legyenek, úgy döntöttem, ebben a programban én is részt akarok venni. Megbeszéltem a tanulókkal, a szüleikkel és az igazgató úrral, hogy havonta egy boldogságórát tartok az osztályomban. Az első óra élményeit a tanáriban is elmeséltem, ekkor csatlakozott hozzám két magyartanárnő, Szabó Emőke és Kovács Brigitta az osztályával. Úgy tapasztaltuk, hogy a gyerekek élvezik és várják ezeket az órákat, lelkesen részt vesznek minden tevékenységben, ráadásul kezdik észrevenni, hogy nem csak a hírnév vagy a gazdagság jelentheti a boldogságot, hogy a boldogság nem csak egy elérhetetlen vágyálom, hanem része lehet a mindennapjaiknak is.

De mi is az a boldogságóra? Ez egy tíz hónapos program, amely a pozitív pszichológiára alapoz, és aminek a megálmodója Bagdi Bella életmódfejlesztő énekesnő, a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnöke. Az iskolák, óvodák tíz témakört dolgoznak fel, minden hónapban egyet, amelyek lépésről lépésre vezetik a gyerekeket a beszélgetések, az improvizációs játékok, énekek, rajz, kreatív feladatok segítségével a megélhető és fenntartható boldogság felé.

Az órákon a következő témákkal foglalkoztunk: 1. Boldogságfokozó hála, 2. Az optimizmus gyakorlása, 3. Társas kapcsolatok ápolása, 4. Boldogító jó cselekedetek, 5. Célok kitűzése és elérése, 6. Megküzdési stratégiák, 7. Apró örömök élvezete, 8. A megbocsátás gyakorlása, 9. Testmozgás, egészséges életmód, 10. Fenntartható boldogság. Mindegyik témakörhöz található segédanyag a Boldogságóra honlapján, ami nagy hasznunkra volt.

Júniusban az eredményeket látva úgy döntöttünk, a boldogságórákat a következő tanévben is folytatni fogjuk. Akkor határoztunk úgy, hogy megpályázzuk a Boldog Iskola címet. A pályázat feltételei közé tartozott a 2016-2017-es tanévben legalább egy boldogságóra igazolt megtartása és a következő évben legalább egy csoportban való folytatása, ezen kívül egy pályamunka beküldése, amit a gyerekek készítettek el. Külön köszönet illeti Szabó Emőke tanárnőt a pályázat megírásáért, és Kovács Brigitta tanárnőt és osztályát a pályamunka elkészítéséért. A pályázatunk kedvező elbírálást kapott, így a 2017-2018-as tanévre a Zelk Zoltán Általános Iskola elnyerte a Boldog Iskola címet. Október 5-én vehettük át Budapesten az oklevelet és a szakmai csomagot, amely Boldogságóra kézikönyvet és munkafüzetet tartalmaz a 6-10 éves és 10-14 éves korosztály számára.

Jövőre az Örökös Boldog Iskola címet pályázzuk meg, és nagyon reméljük, hogy az iskolánkból más pedagógusok is csatlakoznak hozzánk, hiszen mi hárman láttuk, tapasztaltuk, hogy megéri a ráfordított időt és energiát.

         Török Erzsébet, némettanárnő

           Zelk Zoltán Általános Iskola


További cikkek

Magyar–román nyugdíjtanácsadó napok

2017. Október 11.

Debrecenben is tartanak tanácsadást azoknak, akik Magyarországon és Romániában is dolgoztak alkalmazottként, vagy vállalkozóként, illetve egyéb jogcím alapján szereztek/szereznek magyar- és román nyugdíjjogosultságot. Alább a részletek.

(Illusztráció)

Turul-szobrot avatnak vasárnap

2017. Október 12.

A városunk és gyülekezetünk történelméhez kötődő Turul-nemzetséget ábrázoló Turul-szobor avatására kerül sor vasárnap. Igét hirdet Forró László egyházkerületi főjegyző, ünnepi beszédet mond dr. Tiba István parlamenti képviselő. A református egyházközség meghívója.

Befejeződött a tuják cseréje

2017. Október 11.

Facsemeték nem csak a főutcára kerültek. Bejelentés alapján a környezetvédelmi hatóság is vizsgálódott...

Életkerék - 2017. Szeptember

2017. Október 10.

A szeptember folyamán bejelentett újszülöttek, a házasságot kötött párok, és az eltávozottak névsora.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: