Érmelléki Kézműves és Hagyományőrző Napok zajlottak Érmihályfalván

2017. Augusztus 9.

Érmihályfalván augusztus 2–5. között került sor az V. Érmelléki Kézműves és Hagyományőrző Napokra.

 

A rendezvényt, mint eddig is minden esztendőben a Bethlen Gábor Alapon keresztül a Magyar Kormány, az Érintő Egyesület, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, valamint a helyi önkormányzat támogatta.

Idén a Szent László Napok főszervezője, Zatykó Gyula nyitotta meg a rendezvényt, ahol az Érmelléki Gazdák Egyesületének ügyvezetői minőségében Csomortányi István is jelen volt, Az Érintő Egyesület, illetve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) helyi kirendeltsége mellett a gazdaegyesület a rendezvény egyik társszervezője volt.

A rendezvény minden napján átlagosan mintegy 150 gyermek és 50 felnőtt (pedagógusok, szülők, nagyszülők és kézműves oktatók) vett részt. Az alkotói napok célja idén is a régi népművészeti hagyományok szépségeinek feltárása, a feledésre ítélt mesterségek titkainak, a közös alkotói munka örömének, ízének, gyönyörűségének megismertetése volt.
A megnyitót követően a kíváncsi gyermekhadat a Sárkány család (Albis) egyik tagja, Sárkány Szabolcs vezette be a mesterség rejtelmeibe, majd természetesen mindenki elkészíthette a maga alkotását. A fazekasság mellett a keresztöltéses varrást is megtanulhatták fiúk, lányok, egyaránt. Ujjaikat Bató Tímea Gabriella irányítgatta, nagymamák, anyukák segítségével.

A „fazekas termékek” szárításra kerültek, hogy az elkövetkezendő napokban rájuk kerülhessenek a megfelelő színek, népi mintázatok. A foglalkozásokat népdalok tanulásával, éneklésével színesítették, Darabont Aliz zenetanárnő közreműködésével. A citerákat Borsavschi László érkörtvélyesi citeraszakértő szólaltatta meg, de kipróbálhatta mindenki azt is, hogyan pengnek eme ősi magyar hangszer húrjai.

Másnap mézeskalácssütés és kulcstartó alapszínfestés volt a napi foglalkozás. A kisinasokat Jakó Jolán iparművész (sok más segítővel) okította a “mesterségre”. Bár a “mézeskalács-terméknek” nagy volt a keletje (a nap végére majd mind elfogyott), mégis nagy élmény volt a szívecskék és egyéb figurák gyúrása, díszítése, sütögetése.

Az érmelléki kézműves és hagyományőrző foglalkozások harmadik napján Kovács Éva üveg- illetve kerámiafestő és segítői közreműködésével ügyeskedtek a gyermekek. A fürge ujjak, a tanulékony kezek alatt sorra születtek a szebbnél szebb korsó- és lekvárosüveg-mintázatok. A kulcstartókon is egyre sikeresebben körvonalazódtak a népi motívumok.

Borsavschi László mellett az asszonyvásári Bertalan Attila is a húrok közé csapott, Barta Renáta pedig tőről metszett népdalokat énekelt.

A kézművesség és hagyományőrzés zárónapján a megszáradt agyagedények kifestése volt a program, amelyre a helyi Szilágyi Ferenc Hubart képzőművészt is „befogták”.  

A szalmafonásban is sokan ügyeskedtek, mialatt az „éhes tanoncoknak”.

Pap Sándor „főszakács” és a körülötte sürgő nagymamák, anyukák hatalmas bográcsban főzték az ebédet.

Míg folyt a buzgalommal teli munka, a helyi Bartók Béla citerazenekar vallatta a húrokat, népdalokkal, katonadalokkal szórakoztatva a hallgatóságot.

A „késztermékek” a rendezvény utolsó napján kerültek kiállításra, amelyeket a közös szemle után haza lehetett vinni.

Az ebéd, a „jubileumi” torta – Czeglédi Júlia főszervezőnek jutott  a megtiszteltetés, hogy elfújja a gyertyákat – és a sok finom sütemény elfogyasztása után Szilágyi Ferenc Hubart képzőművész zárta be a rendezvényt, majd kiosztásra kerültek az emléklapok is.

                    Érintő Egyesület

 (erdon.ro)


További cikkek

Életkerék - 2017. Július

2017. Augusztus 9.

A július folyamán bejelentett újszülöttek, a házasságot kötött párok, és az eltávozottak névsora.

Kikaptunk Gyulán (is)

2017. Augusztus 10.

Ötödik edzőmeccsét játszotta szerdán kora este az Unirea.

(Illusztráció: meteoromania.ro)

Kánikula lesz szerdán és csütörtökön

2017. Augusztus 8.

Szerdára és csütörtökre érvényes, sárga és narancs jelzésű kánikula-riasztást adott ki az ország nyugati felére az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM).

Ökumenikus zarándoklat

2017. Augusztus 8.

A vonulók között a görög katolikusok mellett voltak ortodoxok, római katolikusok és reformátusok is.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: