Folytatódik a mentori program: Tánc az ugaron

2019. Április 17.

Az érmihályfalvi Nyíló Akác és Fürge Lábak is részt vesznek a Tánc az ugaron címet viselő mentori programban, mely a tavaly Hídavatás folytatása.

 

A napokban Rácz Lajos, a Nagyvárad Néptáncegyüttes táncművésze oktatta a Bartók Béla Művelődési Házban az érmihályfalvi néptáncosokat szatmári táncokra. Ez része volt a Színház az iskolában, iskola a színházban program keretében megvalósuló Tánc az ugaron elnevezésű projektnek, mely gyakorlatilag a tavalyi, Hídavatás című projekt folytatása, és a cél sem változott: a hivatásos táncosok jussanak el a vidéki amatőr tánccsoportokhoz, hogy aztán végül a tanultakat egy megrendezett műsor keretében tárják a közönség elé. Tavaly, az Arany János emlékév okán volt a program átfogó neve a Hídavatás, idén pedig az Ady Endre emlékév kapcsán kapta a Tánc az ugaron elnevezést. Míg tavaly mezőpaniti és sóvidéki táncokat oktattak, idén szatmári, ezen belül tyukodi táncokat tanítanak.
A mentori program koordinátora, Forgács Zsombor a Bihari Naplónak elmondta: a program gyakorlatilag már tavaly decemberben, de nagyobb lendülettel januárban elkezdődött, és azóta zajlik. A megyét körzetekre osztották, így a Nagyvárad, Belényes, Szalonta, Margitta, Érmihályfalva és Székelyhíd körzetekben mintegy 300 néptáncost szólítanak meg, ehhez jönnek még az iskolai amatőr színjátszó csoportok Szalontán, Érmihályfalván, Margittán és Váradon (az Ady Líceumban), utóbbiak tagjaival Tasnády-Sáhy Péter, a Szigligeti Társulat rendező-dramaturgja foglalkozik, ő lesz majd a körzetenkénti bemutatók, illetve a május 11-re, az idei Festum Varadinum programjába tervezett közös előadás rendezője. A Nagyvárad Néptáncegyüttes tagjai - Forgács Zsombor, Rácz Lajos, Forgács-Popp Jácint, Szabó Mercédesz, Kádár Orsolya, Schmith Nándor Gyula - addig is foglalkoznak a Toldy (Szalonta körzet), a belényesi Rozmaring, a várasfenesi, a köröstárkányi Százszorszép (Belényes körzet), az érmihályfalvi Nyíló Akác, az érsemjéni Ezüstperje, az érkörtvélyesi Rakottya és a monospetri Bábota (Érmihályfalva körzet), a margittai Gyöngyvetők, a micskei Görböc, a berettyószéplaki Bodzavirág (Margitta körzet), a székelyhídi Zajgó, a paptamási Gilice és a diószegi Szömörce (Székelyhíd körzet), a váradi Csillagocska, a borsi Galagonya, a biharszentjánosi Szentjánosbogár, a szalárdi Pitypang és a mezőtelegdi Pacsirták (Nagyvárad körzet) néptánccsoportokkal. A bemutatók helyszíneiről és időpontjairól folyamatosan értesítik majd a publikumot.
 A Tánc az Ugaron projekt keretében készülő előadások az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósulhatnak meg.


További cikkek

Hamis iratokkal érkezett a határhoz

2019. Április 17.

Se érvényes jogsi, se érvényes személyi.

Előadás: Mit tehetek az emberkereskedelem ellen?

2019. Április 18.

Mire kell mindenképpen odafigyelni, ha külföldön akarunk munkát vállalni és hogyan kerülhetjük el azt, hogy kizsákmányolás áldozatai legyünk?

(Illusztráció)

Egy nap alatt elfogták a tettest

2019. Április 16.

Szombatról vasárnapra virradóra történt a rablás, a tettest már vasárnap azonosították és elfogták.

A nagy fogás: főztek, horgásztak

2019. Április 16.

Hegyközszentimrén horgásztak és főztek a csapatok, köztük az érmihályfalvi is.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
Hosted by: