Kerékpáron fedezték fel az Érmelléket

2017. Október 10.

Mintegy hetvenen vettek részt a "Fedezd fel Bihar megyét kerékpáron" projekt hét végén tartott túráján, mely az Érmihályfalva - Gálospetri - Ottomány - Szalacs - Érmihályfalva útvonalon zajlott, nagyjából 46 kilométeren.

 

A túrát eredetileg két héttel korábbra hirdette meg a Bihar megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség (TMDÜ), ám akkor a rossz idő miatt elhalasztották. Most azonban úgy tervezték, hogy "ha esik, ha fúj", útra kelnek, és az elszántság meghozta gyümölcsét. Szombaton reggel ugyan 5 - 6 Celsius fokig zsugorodott a hőmérő higanyszála, de a 9 órakor Nagyváradról érkezett személyvonatról már leszálltak páran bringáikkal, ők voltak az "előörs". Aztán két autóbusz is megérkezett a mihályfalvi állomás elé, azon újabb résztvevők érkeztek a kiindulási pontra. A további jó egy órában aztán még folyamatosan álltak meg személyautók is, tetejükön biciklitartóval, míg végül mintegy hetvenre gyarapodott azok száma, akik kitöltötték a nevezési ívet, a legfiatalabb nyolc éves volt. Mint megtudtuk, előzetesen 106-an jelezték részvételüket, de sokakat elrettenthetett a hűvösre fordult idő. 

A megjelenteket dr. Bántó Norbert, a TMDÜ igazgatója köszöntötte, elmondva, hogy előző nap bejárták az útvonalat, mely száraz, járható, emelkedőktől mentes és két célpont között 10 km a legnagyobb távolság.  Felelevenítette, hogy korábban 7 évig volt érmihályfalvi lakos, tanárként, így régi ismerősként köszönte meg a helyi önkormányzat támogatását. Utóbbi nevében Karsai Attila alpolgármester mutatta be a várost címszavakban, jó utat kívánva, de előtte még egy kis erőgyűjtésre, reggelihez invitálva a sportolókat. Az állomás előtti "svédasztalon" szalonna, kolbász ásványvíz volt, sőt, jóféle pálinka is kínálta magát a hűvös ellen.  A kerekező menet aztán a TMDÜ felvezető autója mögött indult el már jóleső napsütésben, a sort az úgynevezett szervizkocsi zárta. A program szerint a túra további állomásai voltak: a gálospetri tájház, az ottományi Komáromi kúria, a szalacsi pincesor, mindenhol a illetékes önkormányzat vendégszeretetét élvezhették a túrázók. 

A kerékpárosok szombat este 18 óra táján érkeztek vissza Érmihályfalvára, ahol a Gödör rendezvényház teraszán várta őket vacsora, hogy aztán ki-ki autóval, busszal vagy éppen vonattal térjen haza (érdekes módon helyi bicikliseket, bár sokan űzik ezt a sportot, nem láttunk köztük). Dr. Bántó Norbert kérdésünkre elmondta: még idénre is terveznek egy újabb túrát, 2 hét múlva Belényes-környéki fatemplomok "felfedezésére" (ha az időjárás engedi), jövőre pedig természetesen újrakezdik a sorozatot, de már áprilisban megkezdve, aztán havonta folytatva a sort. Sőt, arra is sort kerítenek, hogy a legsikeresebb túrákat megismételjék, ilyen volt például az, amelyik a bor útja nevet kapta (Diószeg, Hegyközszentimre, Szentjobb érintésével), újdonság lehet pedig a Várad-környéki túra.

 (Bihari Napló)


További cikkek

Életkerék - 2017. Szeptember

2017. Október 10.

A szeptember folyamán bejelentett újszülöttek, a házasságot kötött párok, és az eltávozottak névsora.

Befejeződött a tuják cseréje

2017. Október 11.

Facsemeték nem csak a főutcára kerültek. Bejelentés alapján a környezetvédelmi hatóság is vizsgálódott...

Véradás október 12-én

2017. Október 9.

Csütörtökön újabb véradási akció lesz.

"A helytállás szimbólumai voltak"

2017. Október 9.

Irodalmi összeállítás és kórusok szolgálatai tették ünnepélyesebbé az érmihályfalvi megemlékezést, melyen az aradi vértanúk áldozata előtt tisztelegtek.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: