Kikoptak a betonkockák, majd kicserélik

Kikoptak a betonkockák, majd kicserélik
2017. July 3.
Az a kevesebb baj, hogy csúnyán néznek ki, de balesetveszélyt is jelentenek az országút menti árkot fedő betondarabok Érmihályfalván. Az út kezelője elindította a javításhoz vezető folyamatot.
/vlm/Image/Show/84/
A betonkockák közötti résbe könnyen beszorulhat a lábunk

A DN 19 és DN 19 C nemzetközi országutak (a Nagyvárad – Szatmár útvonal, illetve a városból a határátkelő felé vezető út) modernizálásakor azok mentén Érmihályfalván is kiképezték az esővizet elvezető árkokat. Ezeket betonkockákkal fedték le, ám azokat, ha már két útszakaszról van szó, két vállalkozó kivitelezte.

Ennek az lett az eredménye, hogy nem azonos méretűek, ellenben egyformán kifogásolható a minőségük: a még nem olyan sok eltelt év alatt olyannyira megkoptak, hogy nem csak gyerekek, de felnőttek lába is könnyen becsúszhat közöttük az árokba, nem kell ecsetelni, hogy ez milyen kellemetlen következményekkel járhat. Ezeket elkerülendő az önkormányzat időnként saját alkalmazottaival, illetve a szociális segélyért kötelező közmunkát végző személyekkel, miközben takarították is az árkokat, mintegy “kirakóst játszva”, cserélgette a betonkockákat a forgalmas és kevésbé forgalmas szakaszok között, tudtuk meg Karsai Attila alpolgármestertől.

A lehetőségek elfogytak, a balesetveszély azonban az idő múltával csak nő, ezért hasztalan telefonálgatások után az elöljáró írásban tett le kérést az Országos Útkezelő (Drumuri Nationale) kolozsvári kirendeltségére, kérve az útelemek cseréjét, hiszen az önkormányzat saját forrásaiból, mivel az utak nem tartoznak fennhatósága alá, nem költhet erre. A megkeresésre jött is válasz, sőt, egy héten belül, miszerint folyamatban van a dokumentáció összeállítása annak a licitnek a kiíráshoz, melynek nyomán majd megvásárolhatják az új betonelemeket. Ha optimistán akarunk hozzáállni, mondhatjuk azt is, hogy az ügy megoldása folyamatban van, azonban legjobb esetben sem várható, hogy ősznél előbb megtörténik a javítás. Addig nem tudunk jobb tanácsot adni, minthogy mindenki nagyon vigyázzon, hova lép a balesetveszélyes szakaszokon.

(erdon.ro)