Kincsem Sára. Vagy Nincsen Sára?

2018. Augusztus 14.

A Nincsen Sára a település egyik határrészének elnevezése. Érkörtvélyes felé a Csiri taggal szemben, a Bernáth tag mellett. Vagy inkább Kincsem Sára? A választ Kovács Rozália helytörténész keresi.

Felül az egyházi nyilvántartás, alul az aktuális térkép, megjelölve a szóban forgó hagyományos megnevezés

Felül az egyházi nyilvántartás, alul az aktuális térkép, megjelölve a szóban forgó hagyományos megnevezés

"Régen volt itt két nyárfa, s épület is volt" - mesélte  A. S. adatközlő  még 1944-ben. Az épület régen csárda volt, pincével, két kijárattal, ahogy akkor kellett kinézzen egy csárda.  Betyárok is szívesen iszogattak itt. Egyszer az egyik betyár Sára nevű lovát is itt lopták el. Mikor a mulatozásból kiment, lovát sehol se találta, bánatosan mondta „nincsen Sára”.

Az 1940-es évek egyik egyházi nyilvántartásában szerepel a Kincsem Sára, egy tanya neve, hasonlóan, mint a Furkó, vagy a Pásztorgaz, vagy a Sas erdeje. A leírtak szerint Papp Lajos református és fia Lajos (1933), valamint Bottyán Mihályné Vincze Eszter reformátusok lakták.

Gy. Szabó Gyula 1983-ban írta  össze és jelentette meg a Nyelv és Irodalomtudományi Közleményekben Érmihályfalva helyneveit, a 125.szám  alatt írja: „Nincsensáratanya. A helybeli etimológia szerint a birtokos  elveszítette Sára nevű feleségét, ezért jegyeztette így a tanyát. „Volt Sára, nincsen Sára”. A terület azonos a mai Sára nevű résszel, de a tanya már nem áll.”

Az Emlékül, hogy emlékezz monográfia (Érmihályfalva 2016, 18.oldal)  Érmihályfalva helynevei között a 214.szám alatt írottak   majdnem megegyeznek a Gy. Szabó Gyula által leirtottakkal:  „Nincsensára – tanya (vendégfogadó).  A helybeli etimológia szerint a birtokos elveszítette Sára nevű feleségét, ezért  jegyeztette így: ”Volt Sára, nincsen Sára”. A terület azonos a későbbi Sára nevű résszel, de a tanya már nem áll. A 255. szám alatt pedig Sára (szántó)-ként szerepel. 

   Kovács RozáliaTovábbi cikkek

Sághy Lajos, Érmihályfalva község első főbírója

2018. Szeptember 7.

„Őseink munkás, becsületes élete az utódok büszkesége” - olvassuk azon a Családi Emléklapon, mely a Sághy család tulajdona. Legyen ez a mottója Kovács Rozália helytörténész írásának.

Szlávy Ferenc, Szlávy Ferencné és Szlávy Irén

Újabb képek, adatok a Szlávy családról

2018. Szeptember 27.

A Szlávy családról már tudtunk meg adatokat, ezeket most újabbakkal egészíti ki Kovács Rozália helytörténész.

Mátray Árpád, az I. világháború egyik hősi halottja

2018. Június 15.

Mátray Árpád az I. népfelkelő huszárezred I. századának főhadnagya volt, hősi halált halt az első világháborúban. Kovács Rozália helytörténész írása.

Bernáth Gedeon

Egy táncmulatság, egy párbaj és egy kard története a 19. századból

2018. Június 1.

Hogyan került Garibaldi egyik kardja az érmihályfalvi Bernáth Gedeon tulajdonába? Ezt is megtudjuk Kovács Rozália írásából.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
Hosted by: