Kinizsi Pál hadvezér, és Kenéz

2019. Május 3.

"Régi írások azért hívják a községet KINIZ-nek és csak utóbb változott a község neve Érkenézzé." Az állítólag nem messze született Kinizsi Pál alakját idézi meg Kovács Rozália helytörténész.

Kinizsi Pál - ábrázolások

Kinizsi Pál - ábrázolások

„Fut a szultán vert hada,/fut Mohamed maga./ Hős Kinizsi Pálnak két hatalmas kardja/ az török sorait szüntelen aratja./ Az kinek kardjától török futamodik,/ az, kinek hírétől fél a török császár,/ kinek seregétől retteg a janicsár:/éljen mi vezérünk, éljen Kinizsi Pál!”(Tatay Sándor: Kinizsi Pál, 123.old.)

„Itt, ahol az érmelléki hegyek Szabolcs megyébe hajolnak át, fekszik egy barátságos és csendes kisközség: Érkenéz! Lapozd végig a magyar mondákat és megtalálod benne ezt a tősgyökeres magyarsággal hangzó nevet.

Haj, a népfantázia innen is táplálkozott, a Mátyás király korának felcifrázásához adott egy ékes gyöngyszemet. Úgy beszélték, - és így van megírva a krónikában -, hogy itt lakott Kinizsi Pál, amikor még csak egy szegény molnár fia volt és az átvonuló hadak élén lovagló fővezérnek itt a halászgáton nyújtott oda mennykő nagy malomkövön egy ital vizet. Régi írások azért hívják a községet KINIZ-nek és csak utóbb változott a község neve Érkenézzé.” (Biharmegye és Nagyvárad írásban és képben, 1912, 57.oldal.)

A Magyar Életrajzi Lexikon is azt írja róla: A hagyomány szerint Bihar vármegyei molnár fia.

A Kinizsi Pál „személyéhez fűződő országosan ismert mondaelemeket kerek kompozícióba foglalja egy deszkamajori mondánk. Itt az apja malma mellett heverő Kinizsitől Vastag Balázs (máshol Magyar Balázs) lánya vizet kér, s ő tálcaként malomkövön nyújtja oda a vízzel telt mihókot. A lány szépségén elbámulva azonban kicsúszik kezéből a kő, mire a katonák csúfolni kezdik. Kinizsi ismét felkapja a követ, s elhajítja, hogy az a csúfolódók feje fölött suhan el. Mátyás király ezek láttán fogadja seregébe.” (Adatok a dunaújvárosi József Attila könyvtárból)

„A patak vize hajtotta Kinizsiék malmát. Kicsi patak volt, de fürge. Gyorsan megtöltötte a vízgyűjtő medencét. Ritkán maradt víz nélkül az öreg molnár. Ahol az erdőből kifolyt a patak, ott volt a malom.” (Tatay Sándor: Kinizsi Pál, 7.old.)

Benkő László: a Kinizsi ismertető - ben így teszi fel a kérdést: Ki volt Kinizsi Pál? - „aki Mátyás királynak malomkő tálcán szolgálta fel az italt” – a felelet.

              Kovács Rozália helytörténészTovábbi cikkek

Nagy Zoltán és sírja Budapesten, a Kerepesi úti temetőben

"Emlékeknek száll hattyúfellege..."

2019. Május 10.

135 éve született Nagy Zoltán költő (1884. május 15. – 1945. július 4.), akire Kovács Rozália helytörténész emlékezik, felidézve egy versét is.

A Gencsy-címer

Gencsy Zsigmond, Rákóczi "mezei hadainak ezeredes-főkapitánya"

2019. Július 29.

Ki volt Gencsy Zsigmond? Amit életéről tudunk, az összefonódik a szabadságharccal és adalékul szolgál városunk történetéhez is. Kovács Rozália helytörténész írása.

A vasútról röviden - a kezdetek

2019. Március 22.

Mi volt az első vasúti kocsik oldalára írva, melyek áthaladtak Érmihályfalván? Ez is kiderül Kovács Rozáliának a helyi vasúti közlekedés kezdeteiről szóló írásból.

„A Johann-féle szabóműhely ismert és elismert volt a településen"

2019. Január 25.

Bár nem városunkban született, életét itt élte le, itt dolgozott, mindenki által tisztelt, megbecsült polgára volt a településnek. Johann Mihály férfiszabó-mester (1895-1961) alakját Kovács Rozália helytörténész idézi fel.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
Hosted by: