“Léptei nem csak az úton hagytak nyomot”

“Léptei nem csak az úton hagytak nyomot”
2019. August 21.
Születése 90. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak az érmihályfalviak (és nem csak reformátusok) által is nagyra becsült dr. Csiha Kálmán néhai püspök tiszteletére vasárnap a szülői háznál, az Érsemjénhez tartozó Barantón.
/vlm/Image/Show/84/

Ősszel lesz 10 éve, hogy halála (2007. november 7.) után két évvel, 2009 november 21-én felavatták Érsemjén központi parkjában – a község másik két nagy szülöttjének, a nyelvújító Kazinczy Ferencnek és a nótáskapitány Fráter Lórántnak szobra mellett – dr. Csiha Kálmán szobrát. Az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) 44. püspökének választott Csiha Kálmán 1929. szeptember 17-én született, családjával a községhez tartozó, a központtól mintegy 3 kilométerre lévő Barantón lakott. Kolozsváron végezte a teológiát 1954-ben, 1957-ben koncepciós perben 10 évnyi börtönre ítélték, 1964-ben általános amnesztiával szabadult. Ezt követően 20 évig szolgált Marosvásárhelyen, 1975-ben lett a teológia doktora. Az EREK püspökének 1990, május 4-én választották meg, 1994-ben újraválasztották. A Debreceni Református Teológiai Akadémia 1993-ban tüntette ki Doctor honoris causa címmel, 1991 és 1996 között a Magyar Református Világszövetség alelnöke, 1995 és 2001 között az Egyetemes Magyar Református Tanácskozó Zsinat elnöke volt. A felsorolt lexikális adatokon mögött egy szelíd szavú, ám határozott, mindenkihez jóakarattal forduló ember húzódott meg, tehetjük hozzá azon nevében, akik ismerték “a püspök urat”.

Az elmúlt hét végén tartották Érsemjénben a faluünnepet, ennek egyik programja volt, hogy felavatták a barantói kúria falán a család által Csiha Kálmán születésének 90. évfordulója alkalmából készíttetett emléktáblát. A megjelenteket köszöntő Balazsi József polgármester elmondta: a Csiha család 1948-ig lakott és gazdálkodott barantói birtokán. Sok küzdelembe került az annak idején elkobzott vagyon visszavétele, az eljárásban a család nagyon együttműködő volt, fogalmazott a polgármester, aki a püspökhöz fűződő emlékeiből is felelevenített. Hozzátette: Csiha Kálmán álma volt, hogy a visszakapott birtokon “élet legyen”, ott panzió is működjön, ez meg is valósult. (A birtok egy részét egy vállalkozás bérli és működteti, ott az esemény idején is egy gyerektábor zajlott, a kúriát és egy hozzátartozó telekrészt a család fenntart – szerz. megj.). Kívánom, hogy a család továbbra is tartsa meg a visszakapott vagyont, zárta szavait Balazsi József. Gábor Márkó diák ezután Csiha Kálmán: A mélyben című versét mondta el, majd Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei elnöke idézett a 10 évvel korábbi szoboravatón mondott, ma is aktuális gondolataiból. Ahogyan akkor, most is a püspöktől is idézett: “Fogollyá nem az lesz, akit rácsok mögé zárnak, hanem akinek a lelkén átnőnek a rácsok”. Csiha Kálmán olyan ember volt, kinek léptei nem csak az úton hagytak nyomot, kinek tisztelete halála után nem apadt, sőt, nagyobb lett, nekünk pedig kötelességünk szabadság- és emberszeretet iránti tanításait továbbadni, fejtette ki a politikus.

A Kolozsvárról érkezett Ősz Előd lelkész, levéltáros ünnepi beszédében szintén felelevenítette, miként hatott rá már gyerekkorában, amikor még csak szülei és nagyszülei révén hallott róla, Csiha Kálmán személyisége, illetve hogyan határozta meg későbbi életpályáját a kialakult személyes kapcsolatuk. “Nem azért lett nagy ember, mert püspökké választották, hanem anélkül is »óriás« volt. Nemes volt, de nem a szó »vagyonfüggő« értelmében, keménykezű egyházi vezető, ugyanakkor sosem goromba, ám mindenkit meghallgató, mindenkihez szeretettel forduló”, fogalmazott a szónok. Kifejtette: minderre családi indíttatása volt, hiszen a családi házban “tudtak imádkozni az ellenségért is, megsiratták az elhurcolt zsidókat, és a »magyar világban« is románul beszéltek a román anyanyelvű béresekkel.” Az emléktábla leleplezését Nagy Emese, a püspök lánya végezte, arra áldás mondott Csáki Márta tiszteletes asszony és Nagy János plébános, az eseményen közreműködött a semjéni református egyházközség kórusa. Az emléktábla szövege: “Uram, te voltál hajlékunk / nemzedékről nemzedékre / (Zsolt. 90.1) / Ebben a házban / született és nevelkedett / D. Dr. Csiha Kálmán / 1929 – 2007 / Erdély 44. református püspöke / 1990 – 2000 / Legyen áldott emlékezete! / Születésének 90. évfordulójára készíttette családja”.

(Bihar Napló)

Keresés