Mátray Árpád, az I. világháború egyik hősi halottja

2018. Június 15.

Mátray Árpád az I. népfelkelő huszárezred I. századának főhadnagya volt, hősi halált halt az első világháborúban. Kovács Rozália helytörténész írása.

 

A Mátray család jó nevű  gyógyszerész család volt településünkön, az idősebbek emlékeznek is reájuk.

   Az első gyógyszertár 1842-ben nyílt meg, alapítója Kosztka János volt, tőle vette át 1856-ban Mátray István.  Az első gyógyszertár épülete ma is megvan  - "A sashoz" felirattal és az  1842-es évszámmal - legutóbb bank volt az épületben (fentebb: korabeli kép).

    Mátray István  (1831 - 1903) gyógyszerész, felesége Koll Ludmilla (1836 – 1904),  gyermekeik: Ákos, gyógyszerész volt (1864 –  ?) és Árpád, a huszár főhadnagy (1874 - 1915). Mátray István obeliszkje a református temetőben megtalálható (fentebb, jobbra).

  Mátray Ákos apja nyomdokaiba lépett s haláláig volt gyógyszerész városunkban.

  A másik fiú, Mátray Árpád az  I. népfelkelő huszárezred I. századának  főhadnagya volt, hősi halált halt az első világháborúban (egyik fenti képen huszárokkal). Halálának hírét a Közérdek című lap Érmellék rovata írta meg 1915. augusztus 14-én: „Mátray Árpád az I-ső népfelkelő huszárezred I-ső századának főhadnagya, Mátray Ákos ismert gyógyszerész testvére, a galíciai harctéren roham közben Banolón községnél golyótól találva, hősi halált halt. Az elhunyt tisztet ideiglenesen a  harctéren temették el, de hozzátartozói hazahozatják.”

  A hazahozatal megtörtént, a református temetőben vaskereszt jelzi sírját, közel a temető hátsó kapujához, felirata:  „Itt nyugszik / Mátray Árpád / huszár főhadnagy / hősi halált halt  1915 / VI. 30-án  Galicziában / Béke poraira.

    Felhasznált irodalom:

Bihar megye kultúrtörténete és öregdiákjainak emlékkönyve 1933-1937, szerkesztette Fehér Dezső

Kovács Rozália: Nagy családok, fényes idők Érmihályfalván,  110 oldal

Érmihályfalva 1998, - kismonográfia -, 37.oldal

Közérdek lap, Érmellék melléklete  1915 augusztus 14.

Erdélyi ezredek a világháborúban,szerkesztette vitéz Deseő Lajos

Emlékezünk  címmel  I. világháborús kiállítás  a kultúrházban.

 

 További cikkek

Felül az egyházi nyilvántartás, alul az aktuális térkép, megjelölve a szóban forgó hagyományos megnevezés

Kincsem Sára. Vagy Nincsen Sára?

2018. Augusztus 14.

A Nincsen Sára a település egyik határrészének elnevezése. Érkörtvélyes felé a Csiri taggal szemben, a Bernáth tag mellett. Vagy inkább Kincsem Sára? A választ Kovács Rozália helytörténész keresi.

Sághy Lajos, Érmihályfalva község első főbírója

2018. Szeptember 7.

„Őseink munkás, becsületes élete az utódok büszkesége” - olvassuk azon a Családi Emléklapon, mely a Sághy család tulajdona. Legyen ez a mottója Kovács Rozália helytörténész írásának.

Bernáth Gedeon

Egy táncmulatság, egy párbaj és egy kard története a 19. századból

2018. Június 1.

Hogyan került Garibaldi egyik kardja az érmihályfalvi Bernáth Gedeon tulajdonába? Ezt is megtudjuk Kovács Rozália írásából.

Amikor "Drakula" Érmihályfalván járt

2018. Május 11.

A világ minden táján ismert Drakula film főszereplője, Lugosi Béla Érmihályfalván is fellépett, még debreceni színészként. Kovács Rozália helytörténésztől tudjuk meg a részleteket.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
Hosted by: