"Nekünk a cselekvésre kell összpontosítani"

2020. Január 21.

"Voltunk. Vagyunk. Legyünk!" Ezzel a mottóval szervezett megalakulása 30. évfordulóján ünnepséget az érmihályfalvi RMDSZ-szervezet pénteken.

 

A várost bemutató kisfilm levetítésével kezdődött pénteken este a Gödör rendezvényházban az az ünnepség, melyen arra emlékeztek, hogy a városban 30 évvel korábban alakult meg a helyi RMDSZ-szervezet. Az alakuló ülésnek nevezhető összejövetel 1989. december 27-én volt a kultúrházban, elevenítette fel a megjelenteket köszöntő megnyitójában Nyakó József polgármester, a szervezet jelenlegi elnöke, az akkori történések egyik mozgatórugója. Egyebek mellett kifejtette, hogy valójában 100 éve keresi a romániai magyarság azt a román pártot és azt a szándékot, mely gyakorlatba ülteti a gyulafehérvári nyilatkozat elveit, harminc éve pedig egy újabb remény kapott lábra ezt illetően, ami sajnos csak ideig-óráig élt. A hallgatóságot tekintve a megjelentek nagyrésze a szervezet tisztségviselője volt az elmúlt évtizedekben, ehhez fűződően megjegyezte: az idei választások kapcsán is keresik és várják azokat a személyiségeket, akik a szervezet további munkájának zálogai lehetnek. A találkozón megjelent Cseke Attila szenátor és Szabó Ödön képviselő, a megyei szervezet elnöke, illetve ügyvezető elnöke is.
Előbbi szólalt fel először, a szervezett akkor megyei elnökének, Nagy Bélának egy 1991-es beszédéből idézve, melyben az már akkor megállapította, hogy a romániai magyarság csak magára számíthat. A 30 év alatt sok minden változott, de ez nem, és az RMDSZ is egy biztos pont maradt, ugyanazzal a névvel, logóval, és minden alkalommal "megugorva" a választási küszöböt, fejtette ki a megyei elnök, hozzátéve: annak záloga, hogy az országos és megyei szervezetek jól működjenek, a helyi közösségek szorgalma és kitartása, ezért mindenkinek köszönetet mondott, aki csak egy téglát is beépít a közös házba. Szerinte az RMDSZ-nek és az etnikai alapú politizálásnak nincs alternatívája.
Szabó Ödön kérésére az évtizedek alatt eltávozottakra emlékeztek rövid, néma főhajtással, majd a politikus az elmúlt választásokra készült plakátok jelmondatainak sorjázásával követte nyomon a 30 év terveit, célkitűzéseit. Kós Károly "kiáltó szavának" nyomán fogalmazta meg, hogy lehet búslakodni a múlton, de nekünk a cselekvésre kell összpontosítani. Kihasználva az alkalmat, bocsánatot kért azoktól, akiket megbántott, megsértett, vagy akik úgy vélik, az RMDSZ őket nem képviselte, mert "szembe kell nézni azzal, hogy tévedhetünk". A képviselő szerint az RMDSZ a politikai csatározások ellenére tiszteletet vívott ki a román pártok előtt: elismerik szakembereit, progresszivitását, szavahihetőségét, és ezek azok az erények, amikre a szövetség minden tagja büszke is lehet. A szervezett haladó jellegére példaként említette, hogy míg most az USR forradalmi újításként kezeli a berkeiben javasolt előválasztást, azt az RMDSZ évtizedek óta gyakorolja. "Lehet valakinek más- és  különvéleménye, de közösen kell mozdulnunk", zárta beszédét Szabó Ödön.
A továbbiakban díszoklevelet kaptak azok, akik az elmúlt években valamilyen tisztséget töltöttek be a helyi szervezetben, de csak azok, akik ma már nincsenek funkcióban, illetve eleget is tettek a meghívásnak. Már közben is, majd utána egyre-másra elevenítették fel a ma már helytörténeti értékkel bíró sztorikat a "forradalmi, lelkes időkből", a beszélgetés a Himnusz éneklése után, a svédasztalos fogadás közben is folytatódott, nótázással színesítve.
   (Bihari Napló)


További cikkek

Munkaszüneti nap lesz pénteken

2020. Január 21.

Január 24-e (a román fejedelemségek egyesülése) hivatalos munkaszüneti nap.

Születésnapos néptánccsoport

2020. Január 22.

Érmihályfalvi közreműködői és fellépői is lesznek az érsemjéni néptánccsoport "születésnapi" ünnepségének.

Pódium Díj 19., Szépműves Díj 7. alkalommal

2020. Január 20.

A Pódium Díjat 19-ik, a Szépműves Díjat 7-ik alkalommal adták át szombaton este az érmihályfalvi kultúrházban.

Lakossági fórum a városfejlesztési projektekről

2020. Január 20.

Lakossági fórum helyszíne volt pénteken este az érmihályfalvi Gödör rendezvényház. Ezen egyebek mellett a folyamatban lévő pályázatokról is szó esett.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
Hosted by: