Nyakó József polgármester levele Orbán Viktor miniszterelnökhöz

2012. Október 31.

A napokban Nyakó József a Kolozsvári Főkonzulátus közreműködésével levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek. Megkérdeztük a polgármestert, miért küldte a levelet, illetve közöljük is azt.

Nyakó József polgármester levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz

Nyakó József polgármester levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz

 A napokban Nyakó József polgármester a Kolozsvári Főkonzulátus közreműködésével levelet küldött Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének.
Kérdésünkre a polgármester azzal indokolta a levél megfogalmazását, hogy tudtani akarta a miniszterelnökkel, milyen körülmények között dolgozik, mint Érmihályfalva polgármestere. Ugyanakkor azt is szükségesnek látta kifejteni, hogy miközben az ő munkáját nagyra becsüli, Romániában létezik egy olyan kiforrott politikusi réteg, mely képes harcolni a magyarság érdekében - és hagyni is kell(ene) őket, sőt, támogatni, hogy végezzék a dolgukat. Arra is szükség lenne, hogy a romániai magyarság egységes legyen, mert a szétforgácsolódás csak kárára van a közösségnek. 
Íme a levél teljes terjedelmében:
 
                                                       Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Mindenekelőtt jókívánságaimat és csodálatomat szeretném kifejezni Önnek, mindazon kezdeményezésekért, amelyeket az ország és a nemzet felemelkedésének céljából kíván megvalósítani. Szurkolok, ugyanakkor, hogy ezek a tervek valóban testet öltsenek a magyar társadalomban és harmonizáljanak az európai kötelezettségek szabályaival is.

Ámulattal követem azt a kreativitást és lazaságot, amellyel újabbnál-újabb kártya kerül elő az ingujjából. Kitartást és kedvező politikai széljárást kívánok ehhez a mesébe illő küzdelemhez, remélve, hogy a legyőzendő sárkánynak csak annyi feje van, mint amennyit le is tud vágni.

Én, Érmihályfalva város hetven százalékos szavazat aránnyal megválasztott RMDSZ-es, tulipános polgármestere vagyok. A nyolcvanöt százalékos többséggel bíró magyar közösségünk meggyőző, egyértelmű választása volt nálunk idén. A visszaosztások nyomán sem jutott egyetlen hely a román pártoknak a helyhatóságban. Ez azt jelenti, hogy a teljes helyhatóság  polgármesterestül egy irányba, egy célt követve végezhetné a dolgát a helyi közösség épülésére, nem pedig mesterséges megosztottság okán, konfliktusokat keresve és gerjesztve élne együtt magyar és magyar. Kiket szolgálhat ez az állapot?

A sokat hangoztatott politikai pluralizmus erőltetett szükségességét itt lehet leginkább nálunk lemérni. Olyan közösségekben, ahol mindenki ismeri egymást, ott szó sem lehet ideológiai nyomvonalon való pluralizálódásról. A “kontrás” kisebbség az alátolt hordóról mindig is a személyes sérelmeiről és bajairól, nem pedig ideológiai alternativákról fog szónokolni.

Úgy ítélem meg, hogy az Érmihályfalvára telepített Demokrácia Központ intézménye csak bomlaszt, éket ver magyar és magyar közé. Ha Ön és a Magyar Kormány fontosnak tartotta olyan központok létrehozását, amelyek által  szorosabb lesz a  kapcsolat az Anyaország  és mi közöttünk, akkor ezek minden magyar érdekében, nem pedig az RMDSZ versenypártjának szolgálatában kellene működjenek. A választások eredményei talán éppen a másik felet jogosítanák fel erre a kiváltságra.

Ezt a levelet egy jelentésnek szántam a végekről, ahol eddig ez a nemzeti közösség makacsul, kitartóan, elkötelezetten tartotta a frontot. A ránk ruházott teendőinket, a  belénk helyezett bizalom láttán, időként szárnyalva, de inkább a földön járva, bízton ígérem, hogy vállaljuk és sikeresen véghez is visszük. Miért és kik miatt volna ez másképp ezután?

                                                   Tisztelettel és nagyrabecsüléssel

                                         Nyakó József, Érmihályfalva város polgármestere

 

 Érmihályfalva, 2012 október 19.


További cikkek

A baj mikroszkopikus méretű okozója...

Fertőzött disznóhúst fogyasztottak - kórházba kerültek

2012. Október 31.

Összesen 22 személy került kórházba a napokban, mert fertőzött disznóhúst fogyasztottak. A húst minden esetben meg kell vizsgáltatni, akkor is, ha saját nevelésű a levágott állat!

Kulturális fesztivált rendeznek az ifjúsági szervezetek

Kulturális fesztivált szervez az ÉRMISZ, a MIDESZ, a BBMK, és a VIDIFISZ

2012. Október 31.

November 13. és 17. között kulturális fesztivált szervez az ÉRMISZ, a MIDESZ, a BBMK, és a VIDIFISZ. Az alábbiakban olvasható a tervezett program, és a szervezők pár felhívása.

Gólyabál lesz pénteken (Illusztráció: nagybanya.ro)

Gólyabál lesz a középiskolában

2012. Október 31.

A Mezőgazdasági Főgimnázium szervezésében november 2-án, pénteken tartják a gólyabált.

Változott az RMDSZ-iroda órarendje

2012. Október 30.

A helyi RMDSZ-szervezet irodája hétfőn délután, a többi napon délelőtt tart nyitva.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
2012 - 2015
Hosted by: