Pályázati lehetőség a tömbházak modernizálására

2017. November 3.

Európai uniós pályázat teremtheti meg a tömbházak felújításának lehetőségét. Erről tartottak találkozót csütörtök este.

 

Előzetesen 250 meghívót juttatott el a találkozót szervező önkormányzat a főtéri tömbházak lakóinak postaládáiba, csütörtök este mintegy 50-en gyűltek össze a Gödör rendezvényházba, hogy személyesen szerezzenek információkat arról az EU-s pályázati lehetőségről, mely az épületek felújítását, modernizálását segítené.

Elöljáróban Nyakó József polgármester összegezte, hogy a tömbházak csatornázásával, a pincék kitakarításával (kivéve egyelőre a tér északi odalát lezáró épületet) évtizedes gondot oldottak meg, illetve folyamatosan tart a tér arculatának rendezése. Ehhez fog jönni a szennyvíztől megszabadított Móka patak főtér alatti "alagútjának" újracsövezése, remélhetőleg jövőre. Ezekhez a munkálatokhoz jól illene, ha maguk az épületek is új arculatot öltenének, annak ellenére, hogy (amint az elhangzott) "még mindig vannak, akik abban a hitben élnek, hogy a tömbházak karbantartása a város dolga és nem a lakások tulajdonosaié". 

Ezek után Indrie Ovidiu, a városháza szakembere ismertette az EU-s pályázat részleteit, mely hőszigetelésre, tető illetve nyílászárók cseréjére, lépcsőházak villamosvezetékeinek modernizálására, stb., vonatkozik. A beruházás összegéből 60%-ot az EU áll, a további 40%-on az önkormányzat és a lakók közössége osztozik - hogy ezen belül mennyit vállal be a város és mennyi önrészt kér a lakóktól, ez már az érintettek megegyezésén múlik. Hogy végül is mennyi az annyi, az egyrészt múlik azon, hogy kinek mekkora a lakása, illetve, hogy a lakók milyen munkálatokat akarnak elvégeztetni, de hozzávetőleges számok is elhangzottak, olyan városok adatai alapján, ahol már végeztek hasonló beruházásokat. Az első és legfontosabb lépés azonban az lenne, hogy alakuljanak meg a lakótársulások ott, ahol még nincsenek, vagy, ha a meglévő kettő beleegyezik, társuljanak azokhoz. Pályázni ugyanis csak csoportosan lehet, egyénenként nem, a pályázat letételének határideje pedig február 28.

A polgármester hangsúlyozta: a város "csak akkor teszi oda a vállát", ha a lakók legalább 2/3-a kedvezően áll a beruházáshoz, akkor azonban vállalja az ügyintézést és "senkit nem fognak elbírhatatlan költségbe hajszolni". A pénz összegyűjtésére mindenkinek lesz ideje, hiszen - ha nyer a pályázat, amire azonban nagy esély van - mintegy 2 év után lesz az első kifizetés, ami akár részletekben is történhet. 

Többen is megfogalmaztak kérdéseket, de egyöntetű volt a vélemény, hogy a lehetőséget "bűn lenne kihagyni". Voltak azonban olyanok is, akik igen borúlátóan álltak némely lakók várható viszonyulásához (akik persze a találkozón sem voltak ott), mondván, hogy azokat eddig sem érdekelte, ezután sem fogja érdekelni a tömbházak sorsa. Az ő meggyőzésük a közeljövő feladata, mint ahogyan a beruházás megkezdésééig is vannak tennivalók. Például, hogy ne hulljon a cserép, a tégla a tetőről a járdákra. Erre reagálva a lakók elmondták: megvan a pénzük a javíttatásra, egyszerűen nem találnak szakembereket, akik elvállalják a munkát a magasban - ez egy újabb megoldásra váró probléma. További cikkek

Berecz András egyéni estje

2017. November 6.

A Félbevágott pipafüst című előadás tekinthető meg a kultúrházban.

Tíz perc jó foci elég volt a győzelemhez

2017. November 6.

Bár zsinórban harmadik győzelmét aratta szombaton, a Madarászi SK ellen, az Unirea, a meccs nagyrészében nem lehetett volna madarat fogatni velünk...

A térképen az egyes dátumokhoz köthető városrészek külön színnel jelezve

Lombtalanítás három kedden

2017. November 2.

Az alább olvasható naponkénti és utcák szerinti beosztásban kerül sor az udvari, kerti hulladékok elszállítására.

Békességet és testvéri áldozatot

2017. November 2.

Gábor Éva pedagógus, az önkormányzat tanügyi-kulturális szakbizottsága elnökének írása.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
Hosted by: