Pódium Díj 18., Szépműves Díj 6. alkalommal

Pódium Díj 18., Szépműves Díj 6. alkalommal
2019. January 21.
Az elmúlt vasárnap este zajlott le Érmihályfalván a helyi alkotók és előadók jutalmazását jelentő Pódium Díj átadásának ünnepsége, a Magyar Kultúra Napjához igazítva. Ugyancsak gazdára talált a Szépműves Díj, mely egy pedagógus munkáját ismeri el.
/vlm/Image/Show/84/
A díjazottak csoportképe az ünnepség végén

Ha valakinek kétségei lettek volna arról, hogy milyen széles és színes az a paletta, amit magyar kultúrának nevezünk, az érmihályfalvi Pódium Díj átadási ünnepsége bizonyíték volt arra: a jutalmazott “műfajok” skálája a rockzenétől a hip-hop táncon át a kórusmuzsikáig, a színjátszástól a konyhaművészetig terjedt. Azok kapják az önkormányzat alapította, most 18. alkalommal átadott díjat, akik az előző esztendőben valami kimagaslót, illetve másoknál is többet tettek helyi szinten kultúránk érdekében, továbbá ugyancsak ezen alkalommal talál gazdára (most volt a hatodik alkalom) a helyi RMDSZ-alapította Szépműves Díj, egy-egy pedagógus munkáját elismerve. A Bartók Béla Művelődési Házban megjelenteket Boros Emőke tanárnő műsorvezetőként köszöntötte, elsőként Gábor Éva tanítónőt, helyi tanácsost, a képviselő-testület kulturális bizottságának elnökét szólítva a mikrofonhoz. Az ünnepi beszédben egyebek mellett elhangzott: “A kultúra embereket összekötő szellemi erő, és nem csak a költészet, a művészet vagy a tudomány tartozik bele, hanem a parasztember tudása a földről, a munkások tudása bármely kétkezi munkáról. Kultúra nélkül nemcsak magyarok nem vagyunk, hanem emberek sem. A kultúra napja akkor válik igazi ünneppé, ha felelősséget vállalunk és felelősséggel bánunk a ránk hagyott kulturális örökséggel.” Ezt követően Papp István, a debreceni Csokonai Színház művésze adta elő versekből és dalokból összeállított, Psalmus Hungaricus című “magyarságtörténeti utazását”.

Az est második részében került sor a díjátadásokra: 3 egyéni és 4 csoportnak járó jutalom talált gazdára. Az egyénieket kapták: Mészáros József helyi XII.-es diák, a Csilinka Gyerekkórus és a Furfangos Furulyások csoport állandó zongorakísérője, kulturális események közreműködője; Somogyi Orsolya másodéves egyetemista, a Silver Wings Egyesület sok egyéni és csapatsikert elért táncosa; Molnár Boróka nyolcadikos diák, különböző országos és nemzetközi tantárgy és irodalmi versenyek győztese, diákszínjátszó, aki maga is foglalkozik írással. A méltatásokban hasonló elemként jelent meg, hogy nevezettek mindennapi életükben is példát mutatnak társaiknak viselkedésükkel, közösségünk iránti felelősségérzetükkel. A csoportok között díjat vehetett át a megyeszerte, de a határon túl is ismert Playtime rockegyüttes; a sok előadása mellett sok szakmai elismerést is begyűjtő Móka színjátszó kör; a már másfél évtizede a magyaros ízeket bel- és külföldi főzőversenyeken sikerre vivő Böllérek gasztro-csapat; a különböző rendezvények állandó résztvevője és a város hírnevét sok helyen öregbítő Veres László Zsolt Városi Kórus.

A Szépműves Díjat az azt alapító helyi RMDSZ-szervezet elnöke, Nyakó József adta át. Még azt megelőzően a polgármester beszédében felelevenítette, miként alapították a Pódium Díjat az önkormányzat hatáskörében az elismerés szándékával és ösztönzési céllal. Hogy immár “nagykorúságához”, a 18. alkalomhoz érkezett a jutalmazás, az elnök szerint bizonyíték a helyi kulturális élet folytonosságára, arra, hogy mindig vannak, akik kiaknázzák a lehetőségeket. A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy jövőre ünneplik a város “születésnapját”, pontosabban első fennmaradt írásos említésének 750. évfordulóját, melyre több nagyobb és számos kisebb rendezvénnyel is készülnek, a jubileumi év színesítéséhez további ötleteket is várnak. Beszéde végeztével adta át a Szépműves Díjat Bokor János kántor-hitoktatónak, a római katolikus egyházközség Jubilate Deo felnőtt és Vox Angeli gyerekkórusa alapító-karvezetőjének. Ezt követően elkészülhetett az a csoportkép, melyre nem csak a díjat átvevők álltak oda, hanem csoportok esetében a jelen volt tagok is, hiszen ők is részesei az eredményeknek. Az ünnepség a Himnusz éneklésével ért véget.

(erdon.ro)

További fotók ITT.