Védekezzünk a puszpángmoly kártevése ellen

2019. Május 31.

Néhány évvel ezelőtt jelent meg nálunk is a selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis), amelynek a hernyója tarra rágja a bokor lombozatát, amely rendszerint nem is hajt ki újra.

 

A puszpángsövényeinket pusztító, rendkívül falánk kártevő hosszú évek munkáját teszi tönkre, ha nem permetezünk ellene. Európában néhány évvel ezelőtt Németországban találták meg a kártevőt, ahová feltehetően gyökeres (konténeres) bukszustövekkel hurcolták be. Azóta számos környező országokban megtelepedett már és károsít. A puszpáng (Buxus sempevirens) a kertjeink egyik leggyakoribb lomblevelű, örökzöld növénye. Szinte mindenütt megél, lassan növekszik és metszéssel szépen alakítható bokor. Néhány évvel ezelőtt jelent meg nálunk is egy igen veszélyes kártevője, a selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis), amelynek a hernyója tarra rágja a bokor lombozatát, amely rendszerint nem is hajt ki újra! A selyemfényű puszpángmoly évente 3 nemzedéket nevel ki, tehát háromszor rajzik a lepkéje. A kifejlett egyedek szétnyitott szárnyakkal elérik a 4 centimétert, színük fehéres, és szárnyukat körben széles barnás szegély övezi. A lárváik zöld színűek, teljes fejlettségükben a 4 centit is meghaladhatják. A fejlett lárvák feketés csíkokkal mintázottak, fejük fekete. Általában a levelek hátoldalán élnek, oda tapadva, rejtőzködve. A bábozódáshoz vonuló lárvák több levelet összeszőnek, abban húzódnak meg, azokból fejlődnek ki a kirepülő lepkék. A kék szárnyú, barna szegélyt viselő lepkék már lerakták a tojásaikat és ezekből kikeltek a jól felismerhető és igen falánk hernyók.A puszpángmoly első nemzedékének rajzása megkezdődött, készülni kell a védekezésre! 

Sikeresen lehet védekezni a Decis, Actara, Karate Zeon vagy a Mospilan nevű rovarölő szerek kipermetezésével. A munkát igen gondosan kell végezni: a permetlébe feltétlenül keverjenek tapadást fokozó anyagot (Nonit, Solvant, Trend, stb.) és a permetezést nagy nyomással, a szárakat széthúzva végezzék, mert a hernyók a bokor sűrűjében kezdik a levelek megrágását. Később folyamatosan figyelni kell a bokrokon jelenlétüket, mert károsításukkal őszig számolni kell, ezért több kezelés szükséges. Javaslom a két-háromszori kezelést: májusban, majd ezt megismételni június-július fordulóján végül augusztus második felében egy záró kezelést, amely már inkább a jövő év érdekében lesz hasznos. Cselekedni kell nem csak a saját kertünk díszei, hanem a településeinken található többi puszpáng miatt is. Ha odafigyelünk, figyelmeztetjük ismerőseinket is a védekezésre, akkor még sokáig gyönyörködhetünk egy-egy szépen nyírt bokorban, sövényben, fogjunk, hát permetezőt a puszpángokért           

                   Nagy László agrármérnök, érmelléki falugazdász


További cikkek

Kimaradás a gázszolgáltatásban

2019. Május 31.

Az alábbi utcákban szünetelhet ideiglenesen a gázszolgáltatás hétfőn.

Jelzőlámpás forgalomirányítás

2019. Május 31.

Megkezdődött a külterületi munka Vámospércs és Debrecen között is.

Gyereknap 2019

2019. Május 31.

Június 9-én, vasárnap 10 és 17 óra között, a Praszler Gyula stadionban.

(Illusztráció)

Viharriasztás 37 megyében péntek reggelig

2019. Május 30.

Sárga jelzésű (elsőfokú) viharriasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) csütörtökön, amely péntek reggelig érvényes az ország szinte egész területére.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
Hosted by: