Élnek a kormányrendelet adta lehetőséggel

2019. November 28.

Érmihályfalva (is) él a kormány teremtette lehetőséggel, ami a kifizetetlen adók utáni kamatok és büntetőkamatok elengedését illeti, bizonyos feltételek mellett.

 

Csütörtökön kora délután tartotta rendes havi ülését az érmihályfalvi Helyi Tanács. Ezen, ahogyan egy hónappal korábban "megígérték", szerepelt a napirendi pontok között annak eldöntése, hogy saját hatáskörben élnek-e az állam adta lehetőséggel: elengedik-e az adók után összegyűlt kamatokat és büntetőkamatokat?
Annak idején beszámoltunk róla: a kormány nyáron hozott egy határozatot, eredetileg az állami költségvetés felé tartozók számára, amit később kiterjesztettek a Helyi Tanácsokra is, miszerint kamat és büntetőkamat kifizetése nélkül lehet rendezni az elmaradt befizetési kötelezettségeket.
A kormányrendelet a 2018. december 18-i állapotot veszi sarokkőnek, a kifizetési határidő 2019. vége, magán és jogi személyekre egyaránt érvényes és nem állapít meg sem alsó, sem felső összeghatárt. A tartozást felhalmozó úgy élhet a lehetőséggel, hogy amikor kérelmezi a kamatok és büntetőkamatok elengedését, a kérvény letételének idején maga a tartozás összege ki kell legyen egyenlítve. 
Az önkormányzatok akkor alkalmazhatják a rendeletet, ha a Helyi Tanácsok jóváhagyják azt, és mint elhangzott korábban, Bihar megyében is több város is élt már a lehetőséggel. Ez történt meg Érmihályfalva esetében is: a tanácsosok 11 igen (9 RMDSZ - egy frakciótag hiányzott + 2 PSD) és 4 tartózkodás (EMNP) arányban (a PNL tanácsosa nem volt jelen) jóváhagyták a tervezetet, ami az elmúlt hónapban közvitára volt bocsátva, kifüggesztett és online változatban is elérhető volt, de nem érkezett hozzá megjegyzés. 
A költségvetési bizottság elnöke, Chis Ghoerghe tanácsos kérdésünkre kifejtette: egy lehetőséget ajánlottak fel ezzel a tartozóknak, ugyanakkor javulhat az adóbeszedési arány. Ami a gyakorlati teendőt illeti: már másnaptól - vagyis péntektől - lehet letenni a kéréseket, miközben, ahogyan mondtuk, a tartozás alapösszege legyen kifizetve.
A határidő december közepe, tehát ajánlatos minél előbb lépni, az önkormányzat maga is fog értesítéseket kiküldeni az érintetteknek.


További cikkek

Volt, amiben egyetértettek, volt, amiben nem

2019. November 29.

Csütörtök kora délután tartotta a Helyi Tanács novemberi rendes ülését.

Adományok Hollandiából

2019. November 29.

A hollandiai támogató nem csak adományozott, de "lakberendezést" is vállalt.

A Mikulás érkezése egy korábbi esztendőben

Idén is lesz Mikulásvárás a főtéren

2019. November 28.

Várják az óvodás és kisiskolás gyermekeket, tanítóik, óvónőik és szüleik kíséretében.

Idén is ösztönöz a Rákóczi Szövetség

2019. November 27.

Szerdán délelőtt 78 kisdiák kaphatta meg az úgynevezett beiratkozási ösztöndíjakat.

 
 
Fogyasztóvédelmi problémákat kérjük jelezzék a következő címen:
http://www.protectia-consumatorilor.ro
Minden jog fenntartva ©
Érmihályfalva város önkormányzata
Hosted by: